x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie a normalităţii. Senatul francez interzice concursurile de frumuseţe pentru copii!

Victorie a normalităţii. Senatul francez interzice concursurile de frumuseţe pentru copii!

18 Sep 2013   •   20:11
Victorie a normalităţii. Senatul francez interzice concursurile de frumuseţe pentru copii!

Senatul francez s-a pronunţat marţi seara în favoarea interzicerii concursurilor de frumuseţe pentru fetele cu vârste sub 16 ani, “mini-miss”, pentru a preveni un fenomen îngrijorător, al hipersexualizării copiilor.
Pentru a intra în vigoare, măsura trebuie să fie aprobată şi de deputaţi.

Potrivit textului de lege votat de Senat, cu o majoritate zdrobitoare (146 de voturi pentru şi unul contra), legea franceză va impune o pedeapsă de doi ani de închisoare şi plata unei amenzi de 30.000 de euro pentru persoanele care vor organiza aceste concursuri “care nu privesc fetele”.

“Să nu ne lăsăm fetele să creadă încă de la vârste fragede că nu au valoare decât prin felul în care arată. Să nu lăsăm interesul comercial să prevaleze asupra interesului social”, a lansat autoarea unui amendament la această interdicţie, senatoarea centristă şi fost ministru al Sporturilor, Chantal Jouanno. Textul său a fost aprobat în cursul discuţiilor privind un proiect de lege privind egalitatea de drepturi în femei şi bărbaţi. Ea este cea care a denunţat “hipersexualizarea” copiilor sau a fetelor foarte tinere care participă la aceste concursuri.

Măsura a fost luată după ce o comisie parlamentară a prezentat un raport şocant, denumit “Împotriva hiper-sexualizării: O nouă luptă pentru egalitate”, care a cerut interzicerea hainelor pentru copii care imită vestimentaţia adulţilor, cum ar fi sutienele cu push-up, pantofi cu toc înalt, dar şi încetarea competiţilor de frumuseţe pentru minorii sub 16 ani.

Iniţiativa fostului ministru a apărut după ce celebra revistă Vogue a prezentat în decembrie 2010 o sedinţă foto cu imagini în ipostaze provocatoare ale unei frumoase fetiţe de numai zece ani. Articolul a stârnit o serie de controverse, aducând în discuţie problema pedofiliei, dar şi a limitei ipostazelor în care un copil ar trebui să se regăsească. În mod cert, nu pozând provocator pentru cea mai renumită publicaţie din modă.

Revista Vogue şi-a apărat iniţiativa, susţinând că pur şi simplu ilustrau o fantezie obişnuită a fetiţelor – de a se îmbrăca ca mamele lor. Mama fetiţei, Veronika Loubry, actriţa devenită designer, a stârnit şi mai multe controverse după ce a scris pe blogul ei că “Fata nu era dezbrăcată: haideţi să nu exagerăm!”


×
Subiecte în articol: concurs miss