x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie importantă in Senatul SUA pentru Donald Trump

Victorie importantă in Senatul SUA pentru Donald Trump

02 Dec 2017   •   10:30
Victorie importantă in Senatul SUA pentru Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a obţinut o victorie importantă odată cu adoptarea de către Senat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a unei reforme istorice a fiscalităţii şi a unei uriaşe reduceri de impozite, scrie presa internationala.

 

Textul, adoptat cu un scor strâns, de 51 de voturi la 49, mai trebuie armonizat până la sfârşitul anului cu versiunea adoptată la 16 noiembrie de Camera Reprezentanţilor. Anunţarea rezultatului votului, chiar de către vicepreşedintele american Mike Pence, a fost primită cu aplauze din partea republicanilor, care au votat toţi, cu o singură excepţie, în favoarea reformei.

Aceasta ar urma să fie prima mare reformă a mandatului lui Donald Trump, care nu a reuşit în această toamnă să-şi respecte promisiunea de a abroga legea predecesorului său, Barack Obama, privind sistemul de sănătate (Obamacare).

'Pentru prima oară după 1986, Camera şi Senatul au adoptat o refondare majoră a fiscalităţii. O astfel de ocazie nu apare decât o dată într-o generaţie, depinde de noi să profităm de ea', a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan.

Conform prevederilor textului, impozitul companiilor va trece de la 35% la 20%. Toate categoriile de contribuabili îşi vor vedea impozitele scăzând, chiar dacă efectul se va reduce progresiv în următorul deceniu. Teoretic vorbind, simplificarea fiscală ar trebui să le permită americanilor să-şi declare veniturile pe echivalentul unei 'cărţi poştale'.

Promotorii reformei au dat iniţial asigurări că scăderile de impozite se vor autofinanţa datorită creşterii economice, dar, potrivit experţilor unei comisii independente, circa 1.000 miliarde de dolari se vor adăuga la datoria publică actuală de 20.000 miliarde. Democraţii, minoritari în Congres, nu au putut opune decât o opoziţie simbolică, denunţând un text care 'păcăleşte' clasa mijlocie şi de care vor profita în primul rând companiile şi contribuabilii cei mai bogaţi, relateaza agerpres.

Aceeaşi lege abrogă obligaţia de înscriere la asigurările de sănătate instaurată de Obamacare, o măsură ce riscă să destabilizeze sistemul de sănătate, şi permite foraje petroliere pe teritorii protejate din Alaska. 'În mijlocul nopţii, senatorii democraţi au trădat clasa mijlocie americană', a declarat Nancy Pelosi, şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

×