x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Summit Biden-Putin la Geneva: Cei doi lideri au convenit ca ambasadorii celor două ţări să revină la post

VIDEO Summit Biden-Putin la Geneva: Cei doi lideri au convenit ca ambasadorii celor două ţări să revină la post

16 Iun 2021   •   19:36
VIDEO Summit Biden-Putin la Geneva: Cei doi lideri au convenit ca ambasadorii celor două ţări să revină la post
Sursa foto: Hepta

Preşedintele american şi cel rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au convenit în cadrul primului lor summit desfăşurat miercuri la Geneva ca ambasadorii celor două ţări să revină la post, după ce au fost retraşi mai devreme în acest an, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că discuţia cu omologul său american, Joseph Biden, la Geneva, a fost "foarte constructivă", anunţând că ambasadorii rus şi american vor reveni la posturi.

"Discuţiile au fost foarte constructive, nu a existat ostilitate, ambele părţi au manifestat dorinţa de a se înţelege", a declarat Vladimir Putin în conferinţa de presă organizată după summit.

Liderul de la Kremlin a precizat că a stabilit cu preşedintele SUA, Joseph Biden, ca ambasaoprii celor două ţări să fie retrimişi la post. Rusia l-a retras pentru consultări, în martie, pe ambasadorul de la Washington, Anatoly Antonov, iar ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a revenit la Washington din cauza tensiunilor bilaterale.

Rusia şi Statele Unite vor iniţia negocieri în domeniul securităţii cibernetice, a precizat Vladimir Putin. "Ambele părţi trebuie să asume anumite obligaţii în acest domeniu", a subliniat Vladimir Putin.

Întrebat despre cazul disidentului Aleksei Navalnîi, Vladimir Putin l-a acuzat pe opozant de încălcarea în mod repetat a legilor. "Această persoană ştia că încălca legile existente în Rusia şi este un recidivist. Ştia foarte bine că era dat în urmărire, dar a revenit în Rusia în mod deliberat pentru a fi arestat. A făcut ce a vrut", a spus Putin.

Vladimir Putin a precizat că nu a fost invitat la Washington de Joseph Biden şi nici el nu l-a invitat la Moscova pe preşedintele SUA.

Întrebat despre situaţia drepturilor omului în Rusia, Vladimir Putin a afirmat că sunt probleme şi în Statele Unite. "Tot ceea ce se întâmplă în ţările noastre, într-un fel sau altul este responsabilitatea liderilor, priviţi ce se întâmplă pe străzile din America, sunt zilnic crime. Au existat închisori secrete ale CIA în străinătate, în care oamenii erau torturaţi. Aşa sunt protejate drepturile omului!?", a subliniat preşedintele Rusiei.

Liderul de la Kremlin a dat asigurări că Rusia nu va militariza zona arctică şi a precizat că a vorbit cu Joseph Biden inclusiv despre problema eventualei admiteri a Ucrainei în NATO. Rusia se opune vehement aderării Ucrainei la NATO.

×
Subiecte în articol: vladimir putin Joe Biden