x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Vigilantes" - ţăranii mexicani care au distrus un cartel de droguri, înrolaţi în Poliţia Rurală

"Vigilantes" - ţăranii mexicani care au distrus un cartel de droguri, înrolaţi în Poliţia Rurală

11 Mai 2014   •   12:47
"Vigilantes" - ţăranii mexicani care au distrus un cartel de droguri, înrolaţi în Poliţia Rurală

Membrii grupării paramilitare formate în Mexic pentru a lupta împotriva cartelului de droguri “Cavalerii Templieri” (aşa-numiţii “vigilantes”) au început să depună jurământul ca membri ai nou-formatei poliţii rurale din statul Michoacan. Măsura vizează trecerea acestor luptători sub controlul guvernului, dar mulţi au refuzat să o facă, în ciuda ameninţărilor că vor fi arestaţi – informează BBC.

“Vigilantes” (majoritatea fermieri) spun că au curăţat multe oraşe de traficanţii de droguri, dar nu este mai puţin adevărat că au existat ciocniri în interiorul grupării şi între grupare şi forţele de poliţie.

În aceste condiţii, guvernul Mexicului le-a dat luptătorilor anti-cartel un termen limită pentru a depune armele şi a se înrola în poliţia rurală. Termenul a expirat sâmbătă.

“Datorită celor care în urmă cu 15 luni au spus 'Ajunge!' şi au decis să lupte împotriva celor care le făceau rău – datorită lor avem astăzi Poliţie Rurală care are aceeaşi credinţă în justiţie, acelaşi curaj, aceeaşi vitejie necesare pentru a apăra ceea ce iubim cel mai mult – familiile noastre”, a spus reprezentantul guvernului, Alfredo Castillo.

Înainte de formarea miliţiilor în statul Michoacan, fermierii, patronii de magazine ori simpli rezidenţi erau victime frecvente ale violenţelor – de la tâlhării, la răpiri.

În timpul incursiunilor sprijinite luna trecută de forţele speciale guvernamentale, şeful cartelului “Cavalerii Templieri”, Nazario Moreno, a fost împuşcat mortal şi mai mulţi lideri au fost arestaţi.

După aceast succes, guvernul a cerut grupărilor “vigilantes” să se retragă şi să lase garantarea securităţii în zonă în seama sa. Au existat, însă, temeri că această măsură ar putea încuraja cartelul să revină.

Un grup de 240 de de foşti luptători intraţi acum în Poliţia Rurală a defilat sâmbătă în noile uniforme şi purtând armele oferite de stat. Guvernul ar dori ca noua structură să conlucreze cu poliţia. Nu este, insă, clar cum se va întâmpla asta, mulţi “vigilantes” considerând poliţia o instituţie coruptă.

×