x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viitoare convorbiri telefonice cu lideri străini pe agenda lui Trump: Arabia Saudită, EAU şi Coreea de Sud

Viitoare convorbiri telefonice cu lideri străini pe agenda lui Trump: Arabia Saudită, EAU şi Coreea de Sud

29 Ian 2017   •   10:42
Viitoare convorbiri telefonice cu lideri străini pe agenda lui Trump: Arabia Saudită, EAU şi Coreea de Sud

Preşedintele american, Donald Trump, care îşi multiplică contactele cu responsabili străini, va avea duminică discuţii telefonice cu liderii Arabiei Saudite, ai Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Coreii de Sud, a anunţat sâmbătă preşedinţia SUA.

Trump, care şi-a preluat oficial atribuţiile în 20 ianuarie, va discuta mai întâi cu regele Salman al Arabiei Saudite în cursul după-amiezii (oraWashingtonului), a indicat Casa Albă într-un scurt comunicat.

El va discuta apoi cu prinţul moştenitor al EAU, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.

Nici Arabia Saudită, nici EAU nu figurează printre cele şapte ţări cu majoritate musulmană vizate de restricţiile la imigrare, decretate vineri de Trump.

Noul preşedinte a interzis pentru 90 de zile eliberarea de vize cetăţenilor din şapte ţări - Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen - cu scopul de a împiedica intrarea pe teritoriul american a "teroriştilor islamişti radicali".

Trump a mai suspendat pentru 120 de zile programul de primire a refugiaţilor în SUA.

Aceste măsuri au suscitat sâmbătă numeroase manifestaţii de protest pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Discuţia telefonică a lui Trump cu preşedintele interimar al Coreii de Sud, Hwang Kyo-Ahn, intervine în timp ce regimul nord-coreean continuă să-şi consolideze capacităţile nucleare şi balistice.

Programul nord-coreean de înarmare nucleară şi de rachete a atras Phenianului o serie de sancţiuni internaţionale, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

Numărul unu nord-coreean Kim Jong-Un a declarat în discursul său de Anul Nou că Phenianul se află "în ultimele etape" ale dezvoltării unei rachete balistice intercontinentale (ICMB) care ar putea teoretic să-i permită să atingă SUA.

Premierul Hwang asigură interimatul preşedinţiei sud-coreene de când preşedinta Park Geun-Hye, acuzată de complicitate într-un scandal de extorcare de fonduri şi abuz de putere a fost destituită în 9 decembrie de Adunarea Naţională. Moţiunea de destituire mai trebuie validată de Curtea Constituţională, care are la dispoziţie pentru aceasta un termen de 180 de zile.

Sursa - AGERPRES

×