x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viitorul guvernator al Băncii Centrale a Israelului, bănuit de...furt!

Viitorul guvernator al Băncii Centrale a Israelului, bănuit de...furt!

de Marina Constantinoiu    |    16 Iul 2013   •   14:33
Viitorul guvernator al Băncii Centrale a Israelului, bănuit de...furt!

Nominalizarea lui Yaakov Frenkel în postul de guvernator al Băncii Centrale a Israelului ar putea fi ameninţată, fiindcă economistul a omis să dea explicaţii referitoare la bănuielile privind un furt dintr-un magazin datând din 2006. Incidentul s-ar fi petrecut în Hong Kong, scrie cotidianul israelian Haaretz.

Potrivit Haaretz, comisia însărcinată cu nominalizările oficialilor cu rang înalt i-a cerut lui Frenkel explicaţii în legătură cu faptul că nu a menţionat incidentul din 2006 care s-ar fi petrecut într-un magazin duty-free de pe aeroportul internaţional din Hong Kong.

A uitat de parfumul din geantă. Neplătit

“Când se pregătea să părăsească magazinul, o sticlă cu apă de colonie care nu fusese achitată i-a fost descoperită în bagaje”, explică Haaretz. “Un bodyguard l-a oprit atunci pe Frenkel şi l-a împiedicat să se urce în avion. Evenimentul a fost filmat de camerele de securitate din magazin”, scrie Haaretz. Cotidianul israelian susţine că Frenkel, care a negat faptele, ar fi fost obligat să rămână într-un hotel al aeroportului timp de 24 de ore, înainte de a fi autorizat din nou să călătorească. “Autorităţile locale din Hong Kong au tras concluzia că a fost vorba despre o regretabilă neînţelegere şi şi-au cerut scuze, bucurându-se că nu nu le-am acţionat în judecată pentru a solicita daune”, a declarat Frenkel într-un comunicat dat publicităţii de ziarele apărute duminică. “Sper să pot ocupa postul de guvernator al Băncii Israelului la începutul lunii octombrie”, a adăugat Frenkel.

El îi va urma în funcţie lui Stanley Fischer, al cărui mandat a expirat la finele lui iunie.

Postul de radio public israelian a declarat că va fi examinat cazul lui Frenkel de către o comisie specială, dar că probabil va fi nevoie de mai multe şedinţe pentru a se putea lua o decizie.
Frenkel, care are 70 de ani, este un economist respectat, laureat al Premiului Israel, cea mai înaltă recompensă a ţării. El a ocupat deja postul de guvernator al Băncii Israelului între 1991 şi 2000.

Doctor în economie, fost director al AIG (American International Group) şi al Merrill Lynch, îşi împarte timpul între Israel şi Statele Unite ale Americii, unde ocupă postul de conducere în cadrul companiei americane de servicii financiare JP Morgan Chase. Numirea sa urmează să obţină aprobarea Guvernului.

×
Subiecte în articol: Israel banca centrala guvernator furt