x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viitorul lider Al-Qaida, noul inamic public numărul unu al SUA

Viitorul lider Al-Qaida, noul inamic public numărul unu al SUA

04 Mai 2011   •   17:15
Viitorul lider Al-Qaida, noul inamic public numărul unu al SUA
163758-.jpgLeon Panetta, directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii, a avertizat că cel care îi va locul lui Osama bin Laden la conducerea Al-Qaida va deveni noul inamic public numărul unu al Americii.

"Urcă foarte repede pe listă", a declarat Leon Panetta, referindu-se la Ayman al-Zawahiri, principalul purtător de cuvânt al reţelei teroriste.

Atât timp cât nu este desemnat în mod formal un nou lider al acestei organizaţii, Statele Unite pot profita de această situaţie, a apreciat directorul Agenţiei americane.

"Pot să vă asigur că indiferent cine va fi cel care îi va lua locul, el va fi numărul unu pe lista noastră", a afirmat Panetta, potrivit AFP.

Zawahri este unul dintre creierele mişcării teroriste, care a apărut în mai multe inregistrari video, în care denunţă Statele Unite şi aliaţii săi. Ca şi bin Laden, s-a crezut mult timp că Zawahri se ascunde în munţii de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan. Ultima inregistrare în care cei doi terorişti apar împreună datează din 2003 şi îi înfăţişează pe bin Laden şi Zawahri în munţi, chemând la jihad. Analiştii spun că Zawahiri era cel mai apropiat mentor al lui bin Laden. "Era precum creierul pentru trup", a descris relaţia celor doi unul dintre avocaţii care l-au apărat într-un proces.

Născut în 1951, Zawahri este fiul unui renumit profesor de farmacologie şi nepotul imamului moscheii Al Azhar, una dintre cele mai cunoscue din lume. A absolvit facutatea de medicină din Cairo în 1974 şi a obţinut un secundariat în chirurgie. În perioada facultăţii a intrat în contact cu Frăţia Musulmană, grupare non-violentă care urmărea crearea unui unic stat islamic. S-a înscris de la înfiinţare în gruparea Jihadul Egiptului Islamic, în 1973 şi a fost printre cele 301 persoane arestate  pentru asasinarea preşedintelui Anwar Sadat, în 1981.

În urma procesului a fost achitat, dar a petrecut trei ani în închisoare pentru posesie ilegală de arme. La eliberare a plecat în Pakistan, unde a tratat răniţii din războiul afgan.

În 1993 a preluat comanda Jihadului în Egipt, fiind una dintre figurile marcante ale unei campanii de creare a unui stat islamic purist, de la mijlocul anilor 90, în care au murit mai mult de 1200 de egipteni.



×