x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Bout vrea înapoi în Rusia

Viktor Bout vrea înapoi în Rusia

de Anca Aldea    |    11 Apr 2008   •   00:00

Unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume, arestat în martie în Thailanda şi ţinut după gratii în această ţară pînă în prezent, vrea să fie extrădat în Rusia

Unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume, arestat în martie în Thailanda şi ţinut după gratii în această ţară pînă în prezent, vrea să fie extrădat în Rusia. Fostul ofiţer rus Viktor Bout (foto), suspectat de trafic inter­na­ţional cu arme, a cerut ajutorul Moscovei pentru a fi eliberat din închisoarea thailandeză, unde riscă să fie judecat pentru terorism, informează Reuters, citat de Media­fax. “Cer să se ia măsuri pentru eliberarea mea deoarece am fost reţinut şi sînt în continuare deţinut sub acuzaţii false, inventate de Statele Unite”, spune Bout într-o scrisoare deschisă, citată de RIA Novosti şi preluată de Reuters.

 

RĂSPUNSUL MOSCOVEI. Ieri, RIA Novosti a publicat, în ediţia sa online, poziţia Ministerului rus de Externe, potrivit căruia autorităţile moscovite au promis că vor încerca să apere drepturile lui Bout, supranumit şi “Negustorul morţii”. Mihail Kaminin, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a dezminţit informaţiile din presă potrivit cărora Guvernul rus ar fi primit o cerere din partea lui Bout, care ar fi cerut asistenţă în faci­litarea eliberării sale imediate din arest.

Viktor Bout, în vârstă de 41 de ani, a fost arestat la începutul lui martie într-o operaţiune sub acoperire condusă de americani în colaborare cu agenţi ai Departamentului Antidrog din Thailanda, România, Danemarca şi Antilele Olandeze. Fost locotenent în armata rusă, Bout a fost reţinut în baza unor acuzaţii de vânzare ilegală de arme către Forţele Armatei Re­voluţionare din Columbia (FARC), talibanilor şi reţelei Al-Qaida. Washingtonul, care a anunţat în martie că va solicita extrădarea traficantului, nu a depus încă o cerere în acest sens, dar are la dispoziţie 60 de zile pentru acest demers, informează presa europeană. Bout riscă 15 ani de închisoare în baza acuzaţiilor ame­ricane.

×
Subiecte în articol: externe bout