x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban nu se leapădă de Jobbik

Viktor Orban nu se leapădă de Jobbik

de Istvan Deak    |    04 Dec 2012   •   16:16
Viktor Orban nu se leapădă de Jobbik
Sursa foto: Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban, a dat asigurări că va proteja drepturile etnicilor evrei din Ungaria, fără însă a condamna direct formaţiunea de extremă-dreapta Jobbik pentru recentele provocări antisemite şi antiisraeliene lansate în ultimul timp de deputaţi ai acestei formaţiuni politice.

Indignare

La 26 noiembrie, Gyöngyösi Márton, un deputat Jobbik, declara că "a venit timpul să se afle numărul membrilor de origine evreiască ai Parlamentului sau Guvernului, care constituie o anumită ameninţare pentru securitatea naţională". Surprins de un val de indignare, Gyöngyösi Márton şi-a cerut în cele din urmă scuze din partea “compatrioţilor evrei”, afirmând că declaraţiile sale au fost greşit interpretate şi că nu intenţionează să întocmească o listă cu persoanele care au dublă cetăţenie, israeliană şi ungară. Numai că afirmaţiile sale au suscitat  indignare în lumea politică ungară, iar o asociaţie evreiască din Ungaria a anunţat că va depune plângere la adresa deputatului. Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a fost criticat, la rândul său, pentru faptul că a întârziat cu o reacţie, dar a dat publicităţii a doua zi un comunicat în care erau condamnate “toate formele de extremism, de rasism sau de antisemitism”. Partidul socialist DK, al fostului premier Gyurcsany Ferenc a cerut pur şi simplu dizolvarea Jobbik, care are 47 de aleşi în Parlament.

Pro-Israel

Ulterior, un alt deputat din partea Jobbik a solicitat în mod public demisia unei colege parlamentare, reproşându-i faptul că are dublă cetăţenie, ungară şi israeliană, relatează index.hu. Novák Előd a declarat în cursul unei conferinţe de presă că este inacceptabil ca Ertsey Katalint, deputat din partea partidului de opoziţie LMP, să aibă dublă cetăţenie, israeliană şi ungară, cerându-i demisia, cu această ocazie. Ulterior, el a declarat pentru portalul de ştiri index.hu că “Israelul are mai mulţi deputaţi în Parlamentul de la Budapesta decât are în Knessetul (Parlamentul) israelian”. Şi şi-a continuat ideea, adăugând că acesta este motivul pentru care Parlamentul ungar a luat “atât de multe decizii favorabile Israelului”, dar fără a preciza despre ce hotărâri vorbeşte. De altfel, Jobbik a acuzat deseori Guvernul ungar că este prea favorabil Israelului.

Reacţie
"Astfel de afirmaţii sunt nedemne de Ungaria. Dar, atât timp cât voi ocupa această funcţie, nimeni din Ungaria nu va putea fi atacat pentru credinţa sa, pentru convingeri sau origine. Vreau să fiu foarte clar: noi, ungurii, îi vom proteja pe compatrioţii evrei", a spus Orban, fără însă a condamna direct doctrina Jobbik.

Circa 10.000 de oameni au protestat duminică în capitala Ungariei, Budapesta, faţă de afirmaţiile cu tentă antisemită făcute de deputaţii  Jobbik. Au participat la protest şi au ţinut discursuri atât reprezentanţi ai formaţiunii de centru-dreapta Fidesz, aflate la guvernare, cât şi ai opoziţiei de stânga MSZP şi din mişcarea “Împreună 2014” (centru stânga). Liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, Antal Rogán, a declarat că este inacceptabil dispreţul arătat de Jobbik.
“Am venit aici pentru că nu putem uita că în secolul trecut milioane de oameni, printre care sute de mii de copii nevinovaţi, au fost torturaţi şi ucişi din considerente de rasă, religie sau etnie. Nu putem uita că aceste genociduri au început de fiecare dată cu liste”, a declarat Antal Rogán.
Manifestaţia a avut loc la chemarea unei organizaţii evreieşti şi a unei organizaţii penticostale. Mai mulţi protestatari arborau o stea galbenă a lui David pe haine şi pancarte afirmând:”Jobbik reprezintă adevăratul risc pentru securitatea naţională”.

Un mic grup de contramanifestanţi a încercat să perturbe adunarea, scandând “Evrei împuţiţi”, dar manifestanţii au fost ţinuţi la distanţă de locul protestului de către forţele de ordine.

Jobbik a replicat într-un comunicat că i se pare “patetic” ca “partidele din Guvern să cedeze presiunii şi să ia parte la o largă coaliţie a stângii”. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×