x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban, în război cu Zelenski

Viktor Orban, în război cu Zelenski

de Şerban Mihăilă    |    03 Mai 2023   •   06:15
Viktor Orban, în război cu Zelenski

Un nou război al cuvintelor a izbucnit între Ungaria și Ucraina, după ce, într-un interviu acordat recent, președintele Volodimir Zelenski s-a arătat contrariat de prietenia dintre Ungaria și Rusia. Budapesta a oferit imediat o replică extrem de acidă, spre satisfacția Moscovei. 

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a dat dovadă de un „comportament nepotrivit” pentru un membru NATO, a acuzat Volodimir Zelenski, sugerând că Budapesta nu ar trebui să fie consultată în privința unor chestiuni importante de apărare, cum ar fi subiectul admiterii Ucrainei în blocul militar transatlantic. 

„Mi se pare că în rândul elitei politice maghiare domnește confuzia. Este o situație foarte ciudată. Poate o țară NATO să fie simultan cu Rusia și împotriva NATO?”, s-a întrebat, retoric, Zelenski.

În replică, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a afirmat că Zelenski nu are dreptul să intervină în procesul decizional al Ungariei. Szijjártó a precizat că națiunea și poporul său au plătit deja un preț ridicat pentru conflictul derulat în țara vecină, inclusiv prin pierderile înregistrate în rândul maghiarilor, referindu-se astfel la etnicii care trăiesc în vestul Ucrainei.

„Din fericire, nu el este cel care decide acest lucru!”, a spus ministrul ungar de Externe, comentând cuvintele lui Zelenski. „Poporul maghiar a plătit deja un preț extrem de mare pentru acest război!”, a adăugat el. 

Szijjártó a adoptat apoi un ton sarcastic, amintind Kievului tot ceea ce Budapesta a întreprins deja în sprijinul vecinilor săi: „Dacă această declarație a lui Zelenski înseamnă: «Le mulțumesc respectuos ungurilor deoarece au lăsat să intre și au avut grijă de peste un milion de refugiați din Ucraina și vă mulțumesc respectuos pentru că ați trimis continuu ajutoare», atunci sunt bineveniți și pot conta pe noi și în viitor”.

Favorabili Moscovei

Printre cele mai controversate afirmații exprimate recent de șeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, s-a numărat aceea că autoritățile ungare nu l-ar aresta pe președintele rus, Vladimir Putin. El a făcut această declarație în luna martie, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin pentru încălcări ale drepturilor omului legate de războiul din Ucraina. 

Orban a exprimat această poziție, în pofida faptului că Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma, prin care au fost puse bazele CPI.

Atitudinea Ungariei a fost, în general, aceea de a condamna invazia rusă, opunându-se însă, în același timp, la o serie de sancțiuni impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, în special în privința energiei. Concomitent, Budapesta s-a exprimat în favoarea negocierilor de pace între cele două tabere beligerante.  

De altfel, Orban a fost liderul european care, alături de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a rupt consensul NATO, atunci când s-a pus problema admiterii Suediei în blocul militar transatlantic. În același timp, premierul ungar a menținut comunicarea cu Kremlinul.

Condiția lui Orban

Guvernul ungar a avertizat recent că nu va sprijini în niciun fel integrarea euroatlantică a Ucrainei, până când ţara vecină nu va recunoaşte drepturile minorităţii maghiare care locuieşte pe teritoriul său.

„Guvernul nu va sprijini niciunul dintre eforturile de integrare ale Ucrainei, până când ţara nu va reda drepturile anterioare anului 2015, deţinute de minoritatea maghiară din oblastul Transcarpatia, din sud-vestul Ucrainei”, a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, executivul condus de ultranaţionalistul Orban.

În mesaj, Budapesta a exprimat nemulţumirea față de faptul că minoritatea maghiară din Ucraina a fost lipsită „sistematic” de drepturile sale din 2015 şi susține că „a arătat clar, în toate forurile, că această practică este inacceptabilă”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat recent asigurări că toţi membrii alianței susţin admiterea Ucrainei în alianţa militară. „Poftim?” - a reacționat imediat Orban, într-un mesaj ce conţinea doar acest unic cuvânt, cu care a anihilat afirmaţia șefului Alianței Nord-Atlantice.

Din cauza legilor introduse în Ucraina, care limitează drepturile minorităţilor etnice - cum ar fi folosirea limbii materne - Ungaria se opune, începând din 2017, participării Ucrainei la reuniunile oficiale ale NATO. La recensământul din 2001, Ucraina a estimat numărul etnicilor maghiari la 150.000 de persoane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Rusia zelenski