x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală în SUA. Walz îl numește dictator, pentru Vance este un model

Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală în SUA. Walz îl numește dictator, pentru Vance este un model

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2024   •   16:15
Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală în SUA. Walz îl numește dictator, pentru Vance este un model
Sursa foto: Hepta

Premierul maghiar Viktor Orbán a ajuns subiect în dezbaterea electorală din SUA. Democratul Tim Walz, propus pentru funcția de vicepreședinte al SUA, îl numește dictator, în timp ce JD Vance, propunerea republicanilor pentru aceeași funcție, îl consideră pe Orban un model.

Declarațiile despre premierul maghiar arată cât de diferite sunt abordările celor doi candidați la vicepreședinție, dar și ale candidaților la președinția SUA, potrivit Politico. Într-un interviu acordat Fox News, partenerul de candidatură al lui Harris, a susținut că prim-ministrul Ungariei nu este un lider democratic.

„O politică externă care respectă alianțele noastre, care nu se apropie de dictatori precum Putin și Orbán, este calea de urmat”, a spus el, pe 23 iulie.

Guvernatorul Minnesota, Tim Walz, a mers mai departe decât președintele Joe Biden, care a spus în martie că Orbán „nu crede că democrația funcționează, el caută dictatura”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul maghiar, care a căutat să întărească relațiile cu republicanii, în special cu candidatul lor la vicepreședinție, JD Vance.

În schimb, Vance, care a fost anunțat drept candidat pentru poziția de vicepreședinte în echipa lui Donald Trump pe 15 iulie, l-a lăudat de mai multe ori pe Orbán.

„Ce faci la Educație? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică, practic, el spune: Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu ai voie să faci asta și astfel obțineți un dolar pentru banii federali sau un dolar pentru banii statului”, a spus Vance într-un podcast, în septembrie anul trecut.

El a apărat legăturile strânse ale lui Orbán cu Beijingul, susținând: „De ce se apropie Viktor Orbán de China? În parte pentru că liderii americani nu iau decizii inteligente.”

Prim-ministrul Ungariei, care și-a condus țara timp de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menționat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Viktor Orban tim walz jd vance