x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban pune bețe în roate Ucrainei și face jocul prietenului Trump

Orban pune bețe în roate Ucrainei și face jocul prietenului Trump

de Şerban Mihăilă    |    16 Oct 2024   •   07:00
Orban pune bețe în roate Ucrainei și face jocul prietenului Trump

Ultima încercare a Ungariei de a compromite ajutorul pentru Kiev nu pare legată doar de bani, ci și de relația de mare amiciție dintre premierul ungar, Viktor Orban, și fostul președinte american, Donald Trump, aflat în plină cursă pentru revenirea la Casa Albă.

Șeful executivului de la Budapesta se pregătește să ofere un cadou politic substanțial celui mai bun prieten al său de pe celălalt mal al Atlanticului, actualul candidat republican la președinția Americii. 

Dacă Trump va ajunge la Casa Albă pentru un al doilea mandat în urma alegerilor din noiembrie, Orban a pus la cale o modalitate de a-i permite liderului american să se sustragă de la un împrumut de 50 de miliarde de dolari, pe care SUA, Uniunea Europeană și liderii G7 l-au promis Ucrainei pentru a sprijini lupta de supraviețuire a acestei țări în fața agresiunii Rusiei, scrie site-ul american de știri „Politico”.

Mecanismul l-ar scăpa pe Trump de o încurcătură și, de asemenea, îi permite acum candidatului republican să le spună alegătorilor că, dacă va fi ales, nu le va mai da ucrainenilor niciun cent.

Mai exact, Ungaria susține că nu va fi de acord cu o schimbare a regulilor, care ar permite administrației de la Washington să joace un rol major în împrumutul acordat Ucrainei, până după alegerile din SUA.

Împrumutul ar fi rambursat în întregime din profiturile generate de activele rusești în valoare de peste 250 de miliarde de dolari, blocate în țările occidentale după invazia lui Putin în Ucraina, în februarie 2022. Europa este mult mai implicată în această operațiune, deoarece deține majoritatea fondurilor.

Miză pe cartea sincronizării

Sincronizarea este esențială. Actuala administrație de la Washington insistă asupra faptului că UE trebuie să extindă termenul de reînnoire a sancțiunilor la cel puțin 36 de luni. 

Conform normelor actuale, sancțiunile UE trebuie reînnoite la fiecare șase luni, crescând astfel probabilitatea ca o singură țară să deblocheze activele rusești - ceea ce ar obliga guvernele naționale să apeleze la banii contribuabililor pentru a rambursa împrumutul.

În timp ce toți ceilalți lideri s-au pronunțat în favoarea extinderii perioadei de reînnoire a sancțiunilor la 36 de luni, așa cum au solicitat SUA, Orban refuză acest lucru. În conformitate cu propriile prevederi ale blocului comunitar, toate cele 27 de țări membre ale UE trebuie să aprobe orice modificare a normelor privind sancțiunile.

În plus, Ucraina are nevoie urgentă de noi fonduri din partea aliaților săi occidentali pentru a-și menține statul în funcțiune și pentru a se pregăti pentru ceea ce se preconizează a fi o iarnă cumplită, în condițiile în care Rusia vizează infrastructura energetică a țării devastate deja de război.

SUA – blocate, UE merge înainte

În momentul de față, din cauza lui Orban, este puțin probabil ca SUA să participe substanțial la împrumut. Cu toate acestea, este foarte probabil ca Europa să meargă înainte, oricum.

„Dacă nu rezolvăm acest lucru, prin prelungirea duratei sancțiunilor, Uniunea Europeană - inclusiv Ungaria - va plăti mai mulți bani.”, a mărturisit, sub acoperirea anonimatului, un diplomat al UE, citat de „Politico”. 

„Costurile pentru țările europene - inclusiv pentru Ungaria - ar fi mai mari decât în cazul în care SUA ar fi de partea noastră.”, a adăugat el. 

Cu toate acestea, pentru Orban acesta este un preț mic de plătit. Partea bună pentru el este că ar obține bunăvoința, atât de necesară, din partea marelui său prieten republican.

„Lor, ungurilor, nu le pasă dacă Europa trebuie să plătească mai mult. Este vorba doar despre a-l ajuta pe Trump.”, a declarat, tot sub rezerva anonimatului, un al doilea diplomat de rang înalt al UE.

Dacă Bruxellesul și Washingtonul își vor pune împreună semnătura pe împrumutul de 35 de miliarde de euro, un Trump reales ar fi obligat să îl ramburseze timp de mai mulți ani. Dacă împrumutul este însă aprobat fără SUA, el nu ar mai avea o astfel de obligație.

Blocarea împrumutului de către Orban pare cel mai recent exemplu de aranjament între Trump și prim-ministrul ungar, care s-au întâlnit în luna iulie la Mar-a-Lago, reședința actualului candidat republican.

Vorbind cu jurnaliștii la Bruxelles, Orban a recunoscut ulterior că va deschide „câteva sticle de șampanie”, dacă Trump o va învinge pe Kamala Harris în noiembrie.

De altfel, cei doi lideri par deja să aibă același discurs, atunci când vine vorba despre Ucraina.

Orban - maestrul păpușar

Ceea ce pare a fi o chichiță tehnică este o considerație critică pentru Washington, care s-ar putea dovedi suficientă pentru a rupe unitatea transatlantică privind sprijinul pentru Ucraina, cel puțin pe frontul financiar.

În timp ce Orban amenință să își folosească dreptul de veto la Bruxelles, SUA dau semnale că iau în considerare participarea la împrumut - deși cu o sumă semnificativ mai mică - chiar dacă UE nu poate prelungi perioada de sancțiuni, au mărturisit un al treilea diplomat european, precum și un oficial al Comisiei Europene, citați de „Politico”.

Una dintre opțiuni presupune ca Washingtonul să contribuie cu 5 miliarde de dolari, ceea ce echivalează aproximativ cu valoarea activelor rusești pe care le deține pe plan intern. Această variantă ar lăsa însă Europa să suporte cea mai mare parte a facturii.

Oficialul Comisiei consideră că SUA nu doresc să se prezinte „cu mâna goală” la o reuniune a miniștrilor de finanțe din G7, care va avea loc la Washington la sfârșitul lunii octombrie, unde se vor decide, probabil, detaliile împrumutului de 50 de miliarde de dolari.

De altfel, Japonia a semnalat recent că s-ar putea retrage din împrumut, dacă SUA nu participă la acesta.

Pentru moment, toate privirile sunt îndreptate spre summitul liderilor UE de la Bruxelles, din această săptămână.

Dacă Ungaria refuză să cedeze în privința duratei sancțiunilor, este probabil ca UE să finalizeze împrumutul în propriile condiții, deoarece normele sale bugetare fac mult mai ușoară aprobarea plății, de către capitalele naționale, înainte de sfârșitul anului.

UE accelerează procesul legislativ pentru a plăti Ucrainei până la 35 de miliarde de euro, sumă care acoperă partea americană a împrumutului și care urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii octombrie.

Cu toate acestea, o serie de guverne din state membre UE sunt reticente în a-și mări contribuția pentru a acoperi deficitul din partea SUA.

„Facem presiuni, dar până acum Orban nu cedează!”, a declarat unul dintre diplomații UE. „Este un joc de care pe care!”, a recunoscut el. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×
Subiecte în articol: orban Ucraina Trump ajutor Kiev