x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „E o minciună că Ucraina câștigă războiul!” Viktor Orban inflamează din nou Occidentul

„E o minciună că Ucraina câștigă războiul!” Viktor Orban inflamează din nou Occidentul

de Şerban Mihăilă    |    31 Aug 2023   •   07:00
„E o minciună că Ucraina câștigă războiul!” Viktor Orban inflamează din nou Occidentul

​​​​​​​Premierul Viktor Orban, considerat de presa occidentală „marioneta lui Putin”, și cunoscutul comentator politic american Tucker Carlson, unul dintre cei mai aprigi susținători ai miliardarului Donald Trump și cel care până nu de mult se confunda cu vocea „Fox News”, au realizat un interviu-bombă la Budapesta. Declarațiile prim-ministrului ungar au darul de a inflama din nou spiritele între Casa Albă și Budapesta și pot reaprinde tensiunile între membrii NATO, organizație din care Ungaria face parte. Orban nu pare să se sinchisească însă de reacția SUA. „Washingtonul este departe, Rusia și Ucraina sunt aproape”, spune el.

În timpul recentei vizite a lui Carlson la Budapesta, unde controversatul comentator a ținut un discurs în care a cerut scuze pentru comportamentul „dezgustător” al ambasadorului SUA în Ungaria, fostul prezentator „Fox News” a stat de vorbă cu premierul Orban.

„Nu este doar o neînțelegere, este o minciună!”, și-a început interviul cel mai longeviv premier din istoria Ungariei, atunci când a fost rugat să comenteze faptul că mass-media americane continuă să susțină că „Ucraina câștigă” războiul.

Reflectând apoi asupra poziției NATO în războiul din Ucraina, Orban a declarat: „Aceasta este o strategie proastă, trebuie să o oprim (...) Nu putem să-i învingem, nu le vom ucide liderul, nu vor renunța niciodată, dimpotrivă, vor investi mai mult (...) Ceea ce va conta în cele din urmă va fi numărul oamenilor de pe teren, iar rușii sunt mult mai puternici”.

În plus, Orban a criticat direct și poziția vicepreședintelui american, Kamala Harris - care a sugerat că Ucraina ar putea adera la NATO -, spunând că a fost o propunere nerealistă, ce a dus la escaladarea tensiunilor.

În schimb, premierul ungar îndeamnă la o nouă arhitectură de securitate, care să respecte suveranitatea Ucrainei, dar care să nu includă aderarea acestei țări la NATO.

„Lipsă de înțelegere”

Șeful executivului ungar sugerează că administrația Biden înțelege greșit Rusia, iar încercarea de a-l înlătura pe Putin ar putea duce la o instabilitate periculoasă. „Să-i înțelegi pe ruși este un lucru dificil, mai ales dacă ai un ocean între tine și Rusia!”, spune Orban, în timpul interviului.

Liderul de la Budapesta afirmă că discuțiile politice occidentale se concentrează adesea pe libertate, în timp ce dezbaterile rusești sunt axate pe menținerea unității țării. Orban avertizează asupra implicațiilor periculoase ale strategiei americane, în special pentru țări precum Ungaria, care sunt mai apropiate geografic de conflictul ucrainean.

„Nu-i înțelegeți greșit pe ruși. Ei nu se vor sătura de Putin. Presupunerea că-l vor înlătura, să fim serioși, este o glumă!”, declară Orban.

Ignorarea administrației Biden

Deoarece nu pare dispus să accepte toate sugestiile Washingtonului, invocând, în schimb, mai de fiecare dată, interesele energetice și alimentare ale națiunii sale, Orban a fost numit în repetate rânduri, de către presa occidentală, „fascist”, „marionetă a lui Putin” și „prieten al Rusiei”. 

„Sunteți îngrijorat că veți fi strivit de SUA?”, l-a întrebat Carlson pe Orban, în acest context. „Este periculos”, a răspuns premierul ungar, recunoscând că „nu sunt politicianul preferat al liberalilor, dar nimeni nu este perfect”. „Atunci când Statele Unite și această administrație nu te plac sau te consideră un inamic sau cred că ai o soluție alternativă, este periculos în politica internațională”, mărturisește el. 

Dar, adaugă Orban, lui nu-i pasă, deoarece există valori mult mai importante, necesare pentru a susține o societate civilă: „Există anumite lucruri care sunt mai importante decât mine, decât egoul meu: familia, națiunea, Dumnezeu!”. 

„Să fii maghiar înseamnă să fii foarte mândru de asta. Ne iubim națiunea, iubim țara și suntem mândri de ea. Nu este genul de gândire politică mainstream a unei societăți occidentale. În Ungaria însă, suntem încă foarte patrioți și creștini și foarte dedicați acestor valori. Nu din punct de vedere ideologic, ci pe străzi, în fiecare zi”, precizează Orban. 

Abordarea maghiară este simplă, explică el: „Washingtonul este departe, Rusia și Ucraina sunt aproape”. Premierul recunoaște însă că deciziile luate în SUA pot avea un impact imediat pentru națiunea sa.

Dorul de Trump

Orban a mai făcut apoi o greșeală de iertat din perspectiva administrației Biden, dar și a altor lideri mondiali - l-a lăudat pe fostul președinte american Donald Trump.

„Chemați-l înapoi pe Trump. Aceasta este singura cale de ieșire!”, a spus Orban, referindu-se la vechiul său prieten, pe care, la fel ca și pe Putin, îl admiră cu sinceritate.

„Pe Trump îl puteți critica din multe motive. Înțeleg toate argumentele. Dar cea mai bună politică externă din ultimele câteva decenii i-a aparținut. El nu a inițiat niciun război nou. S-a purtat frumos cu nord-coreenii și cu Rusia, chiar și cu chinezii. A dus o politică care a fost cea mai bună pentru Orientul Mijlociu, Acordurile Abraham. Așadar, a avut o politică externă foarte bună!”, a spus Orban. În opinia lui, dacă Trump ar fi rămas președinte, rușii nu ar mai fi invadat Ucraina. 

În plus, comentând faptul că executivul american îl pune în prezent sub acuzare pe fostul președinte, liderul ungar se încruntă și spune: „Folosirea sistemului de justiție împotriva unui adversar politic este imposibil de imaginat în Ungaria”. Orban este însă chiar cel care, în ultimii ani, a fost acuzat constant de opoziție că le-a pus bețe în roate adversarilor politici, punând pe butuci, în același timp, presa ostilă guvernului. 


 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Ucraina razboi