x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vilepin acuză presiunile lui Sarkozy asupra Justiţiei

Vilepin acuză presiunile lui Sarkozy asupra Justiţiei

de Mihaela Matachita    |    21 Sep 2009   •   00:00

Tribunalul din Paris a început luni judecarea afacerii Clearstream, al cărei principal acuzat, fostul premier Dominique de Villepin, a acuzat "îndârjirea" preşedintelui Nicolas Sarkozy împotriva sa şi presiunile de la Elysée asupra procedurii, a relatat AFP.

"Procesul deceniului", cum l-a numit presa franceză, este inedit, fiind pentru prima oară când se înfruntă în "arena" justiţiei un şef de stat şi un fost premier. Villepin are calitatea de pârât, fiind suspectat că, printr-o maşinaţiune, afacerea Clearstream, a încercat să îl discrediteze pe rivalul său politic Sarkozy înainte de alegerile prezidenţiale din 2007.

Deputatul socialist Pierre Moscovici a estimat că, prin acest proces, se atinge "paroxismul urii" în politică, şi că este "extrem de jenant" ca un preşedinte al Republicii să fie "parte civilă contra unui fost prim-ministru".

DRUMUL SPRE ELYSEE
Tribunalul corecţional din Paris va trebui să stabilească cine a falsificat listele bancare care acuză de corupţie 200 de personalităţi din lumnea politică şi industrie, printre care şi Nicolas Sarkozy. Scopul acestei manipulări complexe, care datează din 2003, era de a discredita persoanele ce figurau pe lista respectivă ca deţinătoare de conturi la banca Clearstream din Luxembourg în calitate de beneficiari de mită în momentul unei vânzări de arme către Taiwan în 1991.

Sarkozy era în acea vreme ministru în guvernul Villpein. Cei doi s-au angajat, apoi, într-o luptă fără milă pentru succesiunea lui Jacques Chirac în 2007. Villepin era favoritul lui Chirac, dar Sarkozy a obţinut sprijinul partidului. În privinţa lui Sarkozy, adăugarea numelui său pe acea listă avea scopul de a-l "murdări" în ochii publicului pentru a-i bara drumul spre Elysée.

Dominique de Villepin, inculpat pentru complicitate la denunţ calomnios, riscă până la cinci ani închisoare şi o amendă de 45.000 de euro. Fostul premier, care îşi joacă viitorul politic în proces, neagă orice implicare în aceste falsuri. În ciuda victoriei lui Sarkozy în 2007 şi chiar dacă în prezent este izolat politic, Villepin nu a renunţat nici la ambiţiile prezidenţiale, nici la ideea de a-şi lua revanşa faţă de duşman.

PE URMELE MARIEI ANTOANETA
Procesul se desfăşoară în La Grande Chambre a Palatului de Justiţie, lângă catedrala Notre Dame, unde tribunalul Franţei revoluţionare a condamnat-o pe regina Maria Antoaneta la moarte prin ghilotinare în 1793, precizează BBC. Printre martori se vor afla un alt ex-prim-ministru, Jean Pierre Raffarin, precum şi actuali sau foşti şefi ai serviciilor secrete. Deşi este reclamant, Nicolas Sarkozy, în calitate de preşedinte, nu va trebui să depună mărturie. Nu mai puţin de 50 de jurnalişti s-au acreditat la procesul care va dura o lună.

 

PE BANCA ACUZAŢILOR
Dominique de Villepin (55 de ani) : Ex-premier, 55 de ani, neagă acuzaţiile că ar fi încercat să vehiculeze detalii despre conturile bancare ilegale ale lui Sarkozy, deşi ştia că acestea sunt false.
Jean-Louis Gergorin (63 de ani): Fost vicepreşedinte al Airbus, 63, acuzat de falsificarea conturilor bancare Clearstream ca parte a luptei pentru putere de la Airbus, spune că a acceptat listele cu bună credinţă. În 2006, a recunoscut că a dat lista autorităţilor judiciare la ordinul lui Villepin şi al preşedintelui Jacques Chirac.

Imad Lahoud (42 de ani): Expert în computere, spune ca a falsificat conturile Clearstream din partea lui Gergorin, introducând numele lui Sarkozy la indicaţia lui Villepin.
Florian Bourges (31 de ani) : Contabil, acuzat de furtul unor documente Clearstream şi abuz de încredere. Denis Robert (41 de ani) : Jurnalist şi autor care a publicat ştirea, acuzat de comercializare de bunuri furate şi abuz de încredere.

CE ESTE CLEARSTREAM
S-au scris despre multe în privinţa acestei afaceri, dar prea puţine lucruri se ştiu despre banca luxemburgheză Clearstream. Le Monde arată că această societate este deţinută în întregime de Deutsche Boerse Group, bursa germană, ca urmare a fuziunii dintre Cedel şi Deutsche Boerse clearing. Nu are nimic de-a face cu frauda fiscală, susţine cotidianul francez.

Concurenta sa este Euroclear, la care acţionar este NYSE Euronext şi are baza la Bruxelles. Clearstream, succesoarea lui Cedel, este prestatoare de servicii financiare pentru 2.500 de intermediari, stabiliţi în 45 de ţări. Le Monde arată că este imposibil ca indivizi, oricât de iluştri, să fie clienţi ai Clearstream. Ziarul admite totuşi că anumite comisioane pot fi plătite sub formă de titluri.

Dar dacă s-ar fi făcut aşa ceva, acest lucru ar fi fost printr-un intermediar financiar client al Clearstream. Or, nimeni nu a spus cine este acest intemediar. Este oare o bancă nefranceză sau unele din Excelenţele noastre, foarte furioase faţă de paradisurile fiscale, ascund ceva?, se întreabă Le Monde.

×
Subiecte în articol: externe