x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violențe fără precedent în Hong Kong

Violențe fără precedent în Hong Kong

de Şerban Mihăilă    |    03 Oct 2019   •   11:58
Violențe fără precedent în Hong Kong

Cea de-a 70-a aniversare a proclamării regimului comunist din China a coincis, marți, cu „una dintre cele mai violente și haotice zile” de proteste din Hong Kong, a anunțat șeful poliției din metropola semiautonomă. Un manifestant de 18 ani a fost împușcat în piept de la mică distanță, iar aproximativ 270 de persoane au fost arestate de forțele de ordine. Alți peste 100 de protestatari au ajuns la spital. De cealaltă parte, 25 de polițiști au fost răniți.

 

În timp ce China derula ostentativ în centrul Beijingului cea mai impresionantă paradă militară din istoria sa, în Hong Kong, la aproximativ 2000 de kilometri distanță, zeci de mii de manifestanți marcau ziua într-un mod total diferit. Protestele au început pașnic, însă au degenerat rapid în violențe, a relatat BBC. Confruntările de stradă între demonstranți și forțele de ordine au izbucnit în mai multe zone. Înarmați cu bombe artizanale, răngi și bare de plastic, protestatarii au atacat trupele speciale. Dacă până marți au folosit gloanțe de cauciuc, polițiștii au utilizat de data aceasta și muniție de război. Potrivit forțelor de ordine, au fost trase șase gloanțe „adevărate”, unul dintre acestea lovindu-l în piept pe un manifestant de 18 ani, care a fost transportat ulterior la spital și se află acum în stare stabilă. Incidentul a fost surprins de o cameră video, care arată cum tânărul a atacat un polițist cu o bâtă, alături de alți manifestanți echipați cu căști și măști de gaze. „Protestatarii aveau arme mortale, iar agentul a considerat că îi este pusă în pericol viaţa”, a declarat un reprezentant al poliției, adăugând că „opţiunile erau foarte limitate” şi „nu exista suficient timp şi spaţiu pentru un foc de avertisment”. Incidentul a marcat prima victimă rănită cu muniție de război, de la începutul protestelor din Hong Kong, în urmă cu patru luni. Tot marți, a fost înregistrat și cel mai mare număr de arestări de la izbucnirea manifestațiilor, mai exact 269. Alți peste 100 de protestatari au ajuns la spital, iar 25 de polițiști au fost răniți. Potrivit unui reprezentant al poliției, citat de DPA, în timpul demonstrațiilor antiguvernamentale de marți au fost trase 900 de gloanţe de cauciuc, 230 de proiectile din spumă şi şase gloanţe şi au fost lansate 1400 de recipiente cu gaze lacrimogene.

Confruntare fără sfârșit

Colonie britanică până în 1997, Hong Kong este o metropolă guvernată după principiul „o țară două sisteme”, care îi permite să își mențină statutul de centru financiar independent și libertăți mult mai mari decât în restul Chinei, inclusiv dreptul la liberă exprimare și asociere, precum și independența juridică. Manifestațiile, cele mai ample proteste contra guvernului local pro-Beijing din istoria metropolei, au loc după ani întregi de nemulțumiri legate de modul în care China erodează, puțin câte puțin, statutul special acordat regiunii semiautonome până în 2047. Până acum, de teama de a nu-i alunga pe investitorii centrului financiar internațional, China a acționat cu prudență și nu a intervenit direct în conflict.

 

CITAT

Cu toate că nu există scuză pentru violenţă, utilizarea muniţiei reale este un act disproporţionat şi riscă doar să inflameze situaţia”.

Dominic Raab, ministrul britanic de Externe

×