x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Virusul Zika se transmite și pe cale sexuală

Virusul Zika se transmite și pe cale sexuală

de Dan Radu    |    03 Feb 2016   •   21:26
Virusul Zika se transmite și pe cale sexuală
Sursa foto: Jeffrey Arguedas/EPA

Un pacient din statul american Texas a luat virusul Zika prin contact sexual, au confirmat medicii. Este al doilea caz raportat de contractare a virusului în acest mod. Muşcătura de ţânţar rămâne principala cauză de infectare. OMS a dat alertă globală.

Cazul a fost raportat în Dallas. Virusul a fost contractat de un prim pacient după ce călătorise într-o zonă în care trăiesc ţânţari din genul Aedes, care pot trans-mite această infecţie. Ulterior, iubita primului pacient, care nu călătorise în zonele de risc, a luat virusul. Medicii din Dallas au confirmat că transmiterea infecţiei s-a realizat pe cale sexuală. Se ştia deja că virusul Zika ajunge în spermă, însă nu era clar dacă poate fi transmis pe cale sexuală. Un caz similar a mai fost descris în 2008. Un cercetător al Colorado State University, Brian Foy, care studia virusul, s-a infestat. Ulterior, soţia sa, care nu participase la cerce-tare, a fost infectată. Foy a descris transmiterea virusului într-o lucrare ştiinţifică. Momentan, oamenii de ştiinţă nu pot spune cu certitudine care este probabilitatea ca virusul să fie contractat pe cale sexuală, afirmând că muşcătura de ţânţar rămâne principala cauză.

Zika, urgenţă mondială
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat virusul Zika o urgenţă în sănătate la nivel mondial. Infectarea cu acest virus în cazul femeilor însărcinate poate provoca microcefalie fătului (acesta se va naşte cu creierul micşorat). Peste 3.700 de astfel de cazuri au fost raportate în Brazilia, generând îngrijorare la nivel mondial, dat fiind că în această ţară se vor organiza, anul acesta, Jocurile Olimpice, ceea ce va aduce aici turişti din întreaga lume. Zika este transmis de ţânţarii din genul Aedes, care trăiesc în special în zonele tropicale. În Europa, aceşti ţânţari pot fi găsiţi în zonele umede din Italia sau Grecia. Simptomele Zika includ iritaţii ale pielii, urmate de febră.

Ca urmare a cazului din Dallas, medicii americani le-au recomandat persoanelor care s-au întors dintr-o călătorie într-una din zonele de risc să folosească prezervativul timp de 28 de zile.

Zika a fost raportat prima dată în Uganda, în 1948. Virusul s-a extins de atunci în 48 de ţări. Ţânţarii îl pot lua de la om şi transmite mai departe.
 

×