x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vlad Filat: Comunismul ar trebui condamnat şi în Moldova

Vlad Filat: Comunismul ar trebui condamnat şi în Moldova

12 Noi 2009   •   00:00

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, prim-ministrul Vlad Filat a susţinut că în Moldova ar trebui condamnat comunismul. Referitor la tratatul cu România, privind micul trafic la frontieră, Filat a spus: "Urmează să vedem dacă vor avea capacitate cei de la Bucureşti să le semneze - în aşa fel le vom da valoare juridică - pentru că şi acolo e instabilitate politică".



"Nu avem cum să vorbim în continuare în şoaptă sau cu jumătăţi de adevăr. Noi trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi dacă făceam acest lucru de la începutul proclamării independenţei statului, nu ajungeam să avem aceste discuţii, pe alocuri sterile, şi astăzi. Atunci când nu spui adevărul şi atunci când preferi să vorbeşti în şoaptă sau să nu reacţionezi adecvat, (...) avem o situaţie de dezechilibru şi ne trezim cu comunişti consacraţi peste noapte, deveniţi mari democraţi, sau cu mari democraţi, deveniţi peste noapte comunişti", a subliniat Filat, citat de Mediafax.

La întrebarea privind o posibilă scoatere în ilegalitate a Partidului Comuniştilor, premierul a evitat să răspundă direct, dar a precizat că "partidul respectiv a avut grave probleme la nivel de respectare a legislaţiei în activitate". "Dacă se vor constata aceste lucruri şi se vor proba, şi aici iarăşi nu e important care este denumirea acestui partid, sigur urmează a fi scos în afara legii ca şi orice alt partid care ar încălca legislaţia", a spus oficialul moldovean.

În legătură cu viitoarea vizită pe care Filat urmează să o efectueze în capitala României, cu ocazia summitului Iniţiativei Centrale Europene, premierul a anunţat că va avea "o discuţie sinceră cu factorii de decizie de la Bucureşti". "Avem o agendă cu probleme nerezolvate. (...) Urmează să semnăm şi nişte acorduri bilaterale importante pentru Republica Moldova", printre care şi Convenţia privind micul trafic la frontieră, precum şi alte documente privind protecţia investiţiilor, a menţionat Filat.

×
Subiecte în articol: externe