x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin: Bombardamentele în Mariupol se vor opri doar când orașul va capitula

Vladimir Putin: Bombardamentele în Mariupol se vor opri doar când orașul va capitula

30 Mar 2022   •   15:10
Vladimir Putin: Bombardamentele în Mariupol se vor opri doar când orașul va capitula
Sursa foto: hepta

Orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, se află de câteva săptămâni sub bombardamentele intensive ale armatei ruse. 

Președintele Vladimir Putin i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că atacurile asupra orașului Mariupol se vor încheia doar atunci când forțele ucrainene vor capitula, transmite Kremlinul, citat de BBC

Însă oficialii francezi afirmă că acesta ar fi fost de acord să ia în considerare crearea de cordoane umanitare pentru evacuarea civililor din oraș.

Ei spun că situația este "catastrofală" în Mariupol iar "populaţia civilă are nevoie să fie protejată şi ajutată să părăsească oraşul dacă dorește. Totodată, oamenii trebuie să aibă acces la ajutoare alimentare, apă şi medicamentele de care au nevoie".

Franța, împreună cu Turcia, Grecia și mai multe organizații umanitare, i-au prezentat lui Vladimir Putin un plan de evacuare a orașului. Acesta i-ar fi declarat președintelui francez că se va "gândi" la propunere.

Bilanțul distrugerilor

Mariupol este oraș-port la Marea Azov și se află acum în ruină. Înainte de invazia rusă avea peste 400.000 de locuitori, din care au plecat deja 290.000 de oameni. Totodată, 90% dintre blocurile de apartamente sunt avariate, dintre care 60% au fost lovite de tirurile armatei ruse și 40% sunt complet distruse. Au mai fost bombardate trei spitale, o maternitate, trei instituții de învățământ superior, 23 de școli și 28 de grădinițe. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: mariupol Vladimir Putin