x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin este de acord cu deblocarea livrărilor de cereale din Ucraina. Care sunt condițiile

Vladimir Putin este de acord cu deblocarea livrărilor de cereale din Ucraina. Care sunt condițiile

28 Mai 2022   •   18:30
Vladimir Putin este de acord cu deblocarea livrărilor de cereale din Ucraina. Care sunt condițiile

Rusia este deschisă la găsirea unor soluții pentru exporturile de cereale din Ucraina dar atrage atenția asupra consecințelor livrărilor de armament din statele occidentale, transmite Kremlinul, citat de AFP.

"Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră", a transmis Kremlinul într-un comunicat, după conversația telefonică dintre Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Olaf Scholz.

Președintele rus a spus că blocarea transporturilor de cereale din Ucraina a avut loc din cauza "politicii economice şi financiare eronate a ţărilor occidentale, precum şi de sancţiunile antiruse". El a mai precizat că livrările de cereale și produse agricole din Rusia vor scădea temerile privind criza alimentară globală, ceea ce "va necesita, în mod evident, ridicarea sancţiunilor" împotriva Moscovei.

Pe de o parte, cerealele din Ucraina nu pot fi exportate din cauza blocării porturilor la Marea Neagră de către forțele ruse iar Moscova nu poate vinde propria producție din cauza sancțiunilor occidentale. Cele două state produc circa 30% din grâul la nivel global. 

Vladimir Putin a mai avertizat adupra "caracterului periculos al continuării livrărilor masive către Ucraina de arme occidentale, avertizând asupra riscurilor unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi ale unei agravări a crizei umanitare". De asemenea, liderul de la Kremlin a transmis că Rusia rămâne "deschisă unei reluări a dialogului" cu Kievul pentru ajungerea la pace.

De cealaltă parte, cancelaria de la Berlin a transmis că în cadrul discuției a fost  abordată "situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus", iar "preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina pe cale maritimă".

Totodată, acesta s-a "angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive", se arată în comunicatul Berlinului, care a anunțat că cei trei șefi de stat au căzut de acord asupra "rolului central" al ONU pentru garantarea exporturilor.

×
Subiecte în articol: Rusia cereale Vladimir Putin