x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin exclude revenirea turiştilor ruşi în Turcia şi Egipt în viitorul apropiat

Vladimir Putin exclude revenirea turiştilor ruşi în Turcia şi Egipt în viitorul apropiat

25 Apr 2016   •   18:26
Vladimir Putin exclude revenirea turiştilor ruşi în Turcia şi Egipt în viitorul apropiat

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a exclus luni posibilitatea ca în perioada următoare turiştii ruşi să revină în Egipt şi Turcia, situaţie pe care o pune pe seama contextului de securitate din aceste ţări care până de curând erau printre principalele destinaţii de vacanţă ale turiştilor proveniţi din Rusia, transmite agenţia EFE.

'Autorităţile din Turcia, din nefericire, nu pot face faţă fluxului grupărilor înarmate provenite din ţările vecine întrucât, din câte se pare, menţin contactul cu ele', a spus liderul de la Kremlin, reluând astfel acuzaţiile despre sprijinul pe care autorităţile de la Ankara l-ar oferi unor grupări siriene din rândul rebelilor care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.

Rusia a suspendat la sfârşitul anului trecut zborurile charter către Turcia, după ce această ţară a doborât un bombardier rus la graniţa cu Siria, incident soldat cu moartea unui dintre cei doi piloţi ruşi, care a fost mitraliat în timp ce cobora cu paraşuta după ce se catapultase.

În declaraţia sa de luni, preşedintele Putin a susţinut că nu are nicio vină pentru deteriorarea relaţiilor cu Turcia, făcând astfel aluzie la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogán, care a respins solicitările Moscovei de a prezenta oficial scuze pentru doborârea avionul rus.

Cât despre Egipt, liderul de la Kremlin a spus că în această ţară turiştii ruşi au fost mereu bine primiţi, dar a subliniat că 'autorităţile locale încă mai au multe de făcut pentru a le garanta securitatea'.

Zborurile charter către Egipt ale companiilor aeriene ruse au fost sistate în urma atacului de pe 31 octombrie 2015, când o bombă artizanală a explodat la bordul unui Airbus A321 al companiei Metrojet după decolarea de pe aeroportul din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh. Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat acest atac, soldat cu 224 de victime.

Preşedintele Putin a subliniat că guvernul rus a decis să promoveze turismul intern, cum ar fi cel către peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, dar a cărei infrastructură turistică este încă departe de standardele europene. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin turcia Egipt turisti rusi