x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin promite livrări de cereale în statele sărace din Africa. Acuză Occidentul de ipocrizie

Vladimir Putin promite livrări de cereale în statele sărace din Africa. Acuză Occidentul de ipocrizie

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2023   •   18:30
Vladimir Putin promite livrări de cereale în statele sărace din Africa. Acuză Occidentul de ipocrizie
Sursa foto: Hepta

Moscova va continua exporturile de cereale către statele sărace din Africa, în pofida sancțiunilor occidentale, a dat asigurări președintele Vladimir Putin la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg.

El spune că Rusia va înregistra o producție agricolă record în acest an și este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene spre țările africane, atât în scop umanitar, cât şi comercial, pentru a onora rolul esenţial al Moscovei pentru securitatea alimentară mondială, scrie Reuters.

"Vom fi pregătiţi să furnizăm statului Burkina Faso, statului Zimbabwe, statului Mali, Somaliei, Republicii Centrafricane şi Eritreei 25.000-50.000 de tone de cereale în mod gratuit, în următoarele trei-patru luni", a afirmat liderul de la Kremlin, care a precizat că Rusia e exportat 60 de milioane de tone de cereale în 2022. 

La summitul de la Sankt-Petersburg sunt reprezentate 49 dintre cele 54 de state africane, dintre care 17 la nivel de şefi de stat, iar 4 la nivel de premieri.

Pe fondul criticilor Occidentului privind suspendarea de către Rusia a Acordului cu Ucraina referitor la exporturile de cereale pe Marea Neagră, Vladimir Putin a reiterat că nu au fost îndeplinite angajamentele privind facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori.

"Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează livrările noastre de cereale şi fertilizatori, iar pe de altă parte ne acuză cu ipocrizie pe noi de actuala criză de pe piaţa alimentară mondială", a subliniat acesta.

Azali Assoumani, preşedintele Uniunii Africane, a pledat, la summitul de la Sankt-Patersburg, pentru "coexistenţa paşnică" a Rusiei şi Ucrainei, subliniind că ar fi salvate vieţile celor care depind de exporturile de cereale din aceste ţări.

Totodată, Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea Rusiei de a colabora cu naţiunile africane în domeniile energiei, presei, transporturilor, comerţului, serviciilor financiare, medicinei, agriculturii şi producţiei de autovehicule.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×