El spune că Rusia va înregistra o producție agricolă record în acest an și este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene spre țările africane, atât în scop umanitar, cât şi comercial, pentru a onora rolul esenţial al Moscovei pentru securitatea alimentară mondială, scrie Reuters.
"Vom fi pregătiţi să furnizăm statului Burkina Faso, statului Zimbabwe, statului Mali, Somaliei, Republicii Centrafricane şi Eritreei 25.000-50.000 de tone de cereale în mod gratuit, în următoarele trei-patru luni", a afirmat liderul de la Kremlin, care a precizat că Rusia e exportat 60 de milioane de tone de cereale în 2022.
La summitul de la Sankt-Petersburg sunt reprezentate 49 dintre cele 54 de state africane, dintre care 17 la nivel de şefi de stat, iar 4 la nivel de premieri.
Pe fondul criticilor Occidentului privind suspendarea de către Rusia a Acordului cu Ucraina referitor la exporturile de cereale pe Marea Neagră, Vladimir Putin a reiterat că nu au fost îndeplinite angajamentele privind facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori.
"Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează livrările noastre de cereale şi fertilizatori, iar pe de altă parte ne acuză cu ipocrizie pe noi de actuala criză de pe piaţa alimentară mondială", a subliniat acesta.
Azali Assoumani, preşedintele Uniunii Africane, a pledat, la summitul de la Sankt-Patersburg, pentru "coexistenţa paşnică" a Rusiei şi Ucrainei, subliniind că ar fi salvate vieţile celor care depind de exporturile de cereale din aceste ţări.
Totodată, Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea Rusiei de a colabora cu naţiunile africane în domeniile energiei, presei, transporturilor, comerţului, serviciilor financiare, medicinei, agriculturii şi producţiei de autovehicule.