x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin: Scutul antirachetă american, o tentativă de a destabiliza echilibrul strategic în lume

Vladimir Putin: Scutul antirachetă american, o tentativă de a destabiliza echilibrul strategic în lume

10 Dec 2013   •   13:53
Vladimir Putin: Scutul antirachetă american, o tentativă de a destabiliza echilibrul strategic în lume

Tentativele vizând destabilizarea echilibrului strategic în lume, legate în special de proiectul scutului antirachetă american în Europa, continuă, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, la o reuniune a colegiului Ministerului Apărării din Moscova.

"Tentativele de perturbare a echilibrului strategic continuă. Ele sunt legate în primul rând de planurile construirii scutului antirachetă american", a afirmat șeful statului rus, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres.

Relațiile dintre Moscova și Washington sunt marcate de o serie de tensiuni legate de sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care SUA susțin că are drept scop contracararea amenințărilor venite din partea Coreii de Nord și Iranului, în timp ce Rusia consideră acest proiect ca fiind o încercare de a submina securitatea sa națională.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara în urma acordului internațional convenit în luna noiembrie, la Geneva, în dosarul nuclear iranian, că punerea în aplicare a acestui acord elimină nevoia unui scut antirachetă în Europa. Un reprezentant al NATO a declarat însă ulterior că sistemul de apărare antirachetă are rolul de a proteja Europa de mai mulți potențiali agresori, nu numai de o singură țară.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin scut antiracheta