x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin tună: Scutul antirachetă din România, construit pentru ofensivă

Vladimir Putin tună: Scutul antirachetă din România, construit pentru ofensivă

de Şerban Mihăilă    |    20 Iun 2016   •   10:30
Vladimir Putin tună: Scutul antirachetă din România, construit pentru ofensivă
Sursa foto: SERGEY CHIRIKOV/EPA

Președintele rus, Vladimir Putin, afirmă că scutul antirachetă al Statelor Unite desfășurat în Europa se poate transforma rapid într- un sistem ofensiv îndreptat împotriva Rusiei. Liderul de la Kremlin consideră că părțile componente ale acestui scut, inaugurate recent în România, au fost construite contra unei amenințări nucleare iraniene inexistente, scrie agenția oficială de presă rusă TASS, citată de Agerpres.

Amenințări nucleare din partea Iranului nu există, iar scutul antirachetă din Europa continuă să se construiască, a declarat Putin. „Așadar, am avut dreptate atunci când am spus că ei ne mint și nu sunt sinceri cu noi când se referă la o presupusă amenințare nucleară iraniană și construiesc scutul antirachetă. Într-adevăr, au încercat să ne înșele încă o dată”, a tunat șeful statului rus, la o întâlnire cu șefii agențiilor internaționale de presă, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, la Sankt Petersburg. „Noi știm cam în ce an americanii vor avea la dispoziție o nouă rachetă, ce nu va mai avea o rază de acțiune de 500 km, ci mai mult, iar din acel moment ei vor începe să ne amenințe potențialul nuclear. Noi știm de ani de zile ce se întâmplă. Și ei știu că noi știm”, a subliniat Putin. Liderul rus a mai precizat că SUA, „în pofida obiecțiilor și tuturor propunerilor noastre de cooperare reală, nu doresc să coopereze cu noi, ne resping propunerile și acționează după planul lor”. „Puteți să mă cre- deți sau nu, dar noi am oferit forme concrete de cooperare și acestea au fost respinse în totalitate”, a afirmat el.

Rusia mimează nedumerirea

Președintele Federației Ruse a sugerat apoi că elemente ale scutului antirachetă NATO au fost construite în România din cu totul alte motive decât cele invocate oficial de Washington. „Tot timpul au vorbit despre ce? Trebuie să ne apărăm împotriva amenințării nucleare iraniene! Unde este însă amenințarea iraniană nucleară? Nu există!”, a spus Putin. Chiar SUA au inițiat acordul cu Iranul pentru a rezolva problema nucleară iraniană, a precizat el. „I-am sprijinit. Dacă nu ar fi fost poziția SUA, nu ar fi existat acest acord. Este meritul președintelui Obama, pentru că acest acord este corect și a dezamorsat situația din jurul Iranului”, a precizat el.

 

Pe de altă parte, președintele Putin s-a declarat pregătit să facă un pas înainte către europeni, asigurându-i că nu este „ranchiunos”, după tensiunile cu blocul comunitar, care a decis prelungirea cu încă un an a sancțiunilor economice impuse Crimeii.

Putin a criticat din nou „expansiunea NATO”, avertizând că vor exista consecințe dacă Alianța va continua ceea ce el a numit politica unilaterală împotriva Rusiei. El a încercat să ofere apoi o justificare pentru anexarea Crimeii și intervenția brutală a Rusiei în estul Ucrainei. Liderul rus a reproșat astfel statelor occidentale că au sprijinit „lovitura de stat” din Ucraina, din 2014, pe care o consideră principala cauză a vărsării de sânge din această țară.

×