Autorităţile moldovene au expulzat miercuri din Republica Moldova doi diplomaţi romăni, pe motiv că activităţile acestora ar fi "incompatibile cu statutul de diplomat". Ce reacţii s-au inregistrat in presa de la Chişinău şi in răndul opoziţiei, intr-o corespondenţă din capitala Moldovei.
Autorităţile de la Chişinău nu au spus oficial de ce activităţile desfăşurate de cei doi diplomaţi romăni erau incompatibile cu statutul lor de diplomat. Mai mult, Chişinăul nu a făcut publice nici măcar numele celor doi diplomaţi. Jurnaliştii au aflat insă cu certitudine că ar fi vorba despre secretarul 1 al Ambasadei din Chişinău, Laurenţiu Pinte, şi despre consilierul cultural al Ambasadei, Vasile Nanea. Conform notei verbale transmise miercuri de şeful diplomaţiei de la Chişinău ambasadorului Romăniei Filip Teodorescu, diplomaţii expulzaţi au părăsit ieri teritoriul Republicii Moldova.
ACUZAŢII FÃ...RÃ... PROBE. Jurnaliştii de la Chişinău scriu că in limbaj diplomatic sintagma "incompatibil cu statutul de diplomat" ar insemna "spionaj". Ei fac referire la mărturiile unui fost agent SIE in Republica Moldova, Mihai Conţiu, publicate in ziarul proguvernamental Moldova Suverană in noiembrie. Fostul agent SIE a publicat in ziarul citat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Romăniei, Traian Băsescu, şi premierului Călin Popescu-Tăriceanu, in care işi divulgă identitatea de fost agent secret romăn şi avertizează că serviciile romăne de spionaj din Republica Moldova trimit rapoarte false şi dezinformează. Intr-un alt articol, Mihai Conţiu, care este cetăţean romăn, afirma fără ocolişuri că in Ambasada Romăniei din Chişinău activează agenţi ai serviciilor secrete romăne. De remarcat că autorul acestor mărturii lucrează, in calitate de comentator, la ziarul procomunist din Chişinău Moldova Suverană de mai bine de doi ani, majoritatea editorialelor semnate de el avănd o vădită tentă antiromănească.
RELAŢIA CU UE, TOT MAI INVOCATÃ.... In ziua expulzării celor doi diplomaţi romăni, şeful diplomaţiei moldovene Andrei Stratan s-a intălnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse in Republica Moldova, Valerii Kuzmin, intălnire in cadrul căreia s-a discutat, potrivit unui comunicat oficial, despre "relaţiile Moldovei cu Uniunea Europeană".
Reacţii la Chişinău
Vlad Cubreacov, vicepreşedinte PPCD din R. Moldova: "Există riscul ca, după expulzarea celor doi diplomaţi romăni, Romănia să adopte o politică de reciprocitate, in replică la politica antiromănească dusă de autorităţile de la Chişinău". (...) "Romănia este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Republicii Moldova, nu doar pe plan cultural sau comercial. Este a şaptea ţară ca pondere din Uniunea Europeană cu care Republica Moldova a instituit un plan individual de acţiuni. Sperăm că relaţiile dintre Romănia şi Republica Moldova vor intra pe viitor intr-un făgaş normal şi pozitiv. Interesul naţional al Republicii Moldova reclamă in acest moment intreţinerea unor relaţii bune cu vecinii săi, cu Romănia şi respectiv Ucraina. Mă tem că ar putea veni, prin reciprocitate, replica părţii romăne, ceea ce ar accentua şi mai mult această situaţie regretabilă."Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova-Noastră (Moldova): "AMN consideră că fenomenul uzurpării puterii de stat in Republica Moldova a luat o amploare fără precedent, compromiţănd democraţia şi supremaţia legii in stat. După ce a minţit autorităţile de la Bruxelles privind succesele guvernării comuniste, a luat asigurarea pentru ajutoare de 200 de milioane de euro, după care a scuipat imediat in făntăna din care bea apă". Aşa califică AMN expulzarea fără explicaţii a celor doi diplomaţi europeni.
Vladimir Filat, liderul PLD (Moldova): PLD tratează cu ingrijorare vestea expulzării diplomaţilor romăni de la Ambasada Romăniei din Chişinău, considerănd drept absolut inacceptabilă tensionarea deliberată a relaţiilor moldo-romăne. PLD cere autorităţilor moldovene să manifeste responsabilitate şi spirit european in gestionarea relaţiilor bilaterale fără a recurge la metode lipsite de civilizaţie şi bun-simţ. Relaţiile actuale intre Republica Moldova şi Romănia reprezintă produsul unei guvernări perimate.
ULTIMA ORA: Diplomaţii romăni s-au intors acasă. Cei doi diplomaţi romăni deveniţi persona non grata in Republica Moldova au intrat joi după-amiază in Romănia prin Vama Albiţa, fiind insoţiţi de mai mulţi reprezentanţi ai Ambasadei Romăniei in Republica Moldova, relatează Mediafax. In autoturismele corpului diplomatic se mai aflau şi soţiile diplomaţilor, una dintre femei fiind insărcinată in luna a opta. Drept urmare, autorităţile romăne au solicitat o ambulanţă in Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa pentru a preintămpina orice eveniment care ar fi putut să apară. "Toţi reprezentanţii Ambasadei Romăniei in Republica Moldova au intrat in ţară pe pista specială pentru corpul diplomatic, prezentănd paşapoarte de serviciu şi diplomatice. Nu au existat probleme, fiind indeplinite toate formalităţile in astfel de situaţii", a declarat Adrian Corogeanu, de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Vaslui.
Citește pe Antena3.ro