x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Von der Leyen: Sunt convinsă că am sprijinul multor lideri

Von der Leyen: Sunt convinsă că am sprijinul multor lideri

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   18:45
Von der Leyen: Sunt convinsă că am sprijinul multor lideri
Sursa foto: Hepta

Candidata Partidului Popular European la preşedinţia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat vineri "convinsă" că are sprijinul multor şefi de stat şi de guvern pentru un nou mandat după alegerile europene din 6-9 iunie, informează EFE.

"Sunt convinsă că am sprijinul multor lideri. Ei mă cunosc şi îmi cunosc experienţa", a declarat Von der Leyen unui grup de jurnalişti care a călătorit cu ea la una dintre ultimele opriri ale campaniei ei electorale, în Porto (Portugalia).

Candidata şi actuala preşedintă a executivului comunitar a subliniat că "prima cărămidă pentru a construi o coaliţie largă pentru o Europă puternică" este unitatea propriului ei partid, Partidul Popular European.

În acest sens, ea a dat asigurări că membrii familiei sale politice sunt pe aceeaşi lungime de undă în Consiliul European, unde peste 10 şefi de stat şi de guvern provin din rândul PPE, şi în Parlamentul European, unde, previzibil, vor rămâne prima forţă după alegerile europene.

Dacă Von der Leyen va fi nominalizată de Consiliul European pentru a rămâne preşedinta Comisiei Europene, ea va trebui, de asemenea, să obţină sprijinul a cel puţin 361 din cei 720 de deputaţi ai Parlamentului European, sarcină complexă în condiţiile în care partidele care o susţin, în afară de PPE - social-democraţii şi liberalii - vor avea mai puţine mandate, iar ultraconservatorii şi extrema dreaptă vor câştiga mai multe, potrivit sondajelor.

Partidul Popular European doreşte ca partenerii săi tradiţionali să fie punctul de plecare al negocierilor, deoarece popularii, social-democraţii şi liberalii însumaţi ar reprezenta în continuare peste 50% din legislativ. Votul este însă secret, ceea ce reprezintă un teren propice pentru deputaţii rebeli şi delegaţii nemulţumiţi pe faţă de Ursula von der Leyen, precum popularii francezi.
 

×
Subiecte în articol: von der leyen