x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vor fi înmormântaţi la 97 de ani de când au fost executaţi

Vor fi înmormântaţi la 97 de ani de când au fost executaţi

11 Sep 2015   •   18:48
Vor fi înmormântaţi la 97 de ani de când au fost executaţi

Autorităţile ruse au anunţat vineri că osemintele fiului şi ale uneia dintre fiicele ultimului ţar rus, Nicolae al II-lea, păstrate de un deceniu la Arhivele Statului şi a căror autenticitate a fost stabilită oficial, vor fi înhumate în luna octombrie alături de familie, la Sankt-Petersburg, informează AFP.

Experţii însărcinaţi cu identificarea rămăşiţelor pământeşti "vor propune guvernului organizarea unei ceremonii funerare pentru ţareviciul Alexei şi marea ducesă Maria în 18 octombrie", au afirmat autorităţile. Înhumarea va avea loc în catedrala Petru şi Pavel din fosta capitală imperială rusă, unde sunt îngropaţi din 1998 Nicolae al II-lea, soţia sa şi ceilalţi trei copii ai lor.

Purtătorul de cuvânt al uneia dintre ramurile de urmaşi ai Romanovilor, Ivan Artsişevski, a declarat agenţiei TASS că membri ai familiei imperiale vor asista la ceremonie.

Parchetul rus a făcut publice în 2008 rezultatele testelor ADN, confirmând că osemintele descoperite cu un an înainte în regiunea Ekaterinburg (Urali) sunt ale ţareviciului şi ale surorii sale. În iulie 2007 au fost descoperite, în preajma locului unde a fost executată familia imperială în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 la ordinul bolşevicilor, ajunşi la putere în urma revoluţiei din octombrie 1917, părţi de cadavre ce purtau urme de moarte violentă.

Biserica ortodoxă rusă, care şi-a exprimat mult timp îndoieli în privinţa autenticităţii osemintelor, a salutat în cele din urmă decizia autorităţilor.

Osemintele celorlalţi membri ai familiei Romanov, scoase dintr-o groapă comună din Ekaterinburg în 1991, au fost identificate oficial în 1998 şi înhumate cu mare pompă în vechea capitală imperială, aminteşte AFP.

×