x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin il asteapta pe Traian Basescu

Voronin il asteapta pe Traian Basescu

14 Ian 2005   •   00:00

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezentat cateva dintre preocuparile sale pentru anul in curs. Printre acestea se afla si pregatirile pentru vizita noului presedinte al Romaniei la Chisinau.


VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

IN CAMPANIE. Presedintele Vladimir Voronin le promite moldovenilor salarii si pensii mai mari
Intr-o conferinta de presa organizata joi la Chisinau, Voronin a declarat ca pregatirile pentru vizita omologului sau roman, Traian Basescu, au inceput deja, dupa ce presedintele Romaniei a spus ca va trece in curand Prutul pentru a analiza impreuna cu omologul sau posibilitatile conservarii traditiilor comune ale celor doua state romanesti. Voronin a precizat ca asteapta cu satisfactie sosirea, la Chisinau, a noului sef de la Cotroceni.

FARA OLIMPIADE. In discursul sau, Voronin a mai abordat situatia celor 20 de candidati comunisti cu sanse sa ajunga in viitorul Legislativ. Ca prim-secretar al Partidului Comunistilor din Republica Moldova, el a prezentat joi lista pretendentilor la functia de deputat din partea acestei formatiuni politice. In capul listei figureaza bineinteles Vladimir Voronin, urmat de presedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, si de premierul Vasile Tarlev, care oficial nu este membru de partid.

BATRANEI. Cei 20 de candidati cu sanse de izbanda au peste 50 de ani, cei mai multi fac parte din actuala componenta a grupului parlamentar majoritar si au un trecut marcat "de sovinism si de acte de coruptie de rezonanta", relateaza presa anticomunista locala. Dar varsta inaintata a candidatilor nu-l sperie pe Voronin. "In Parlament nu se organizeaza olimpiade sportive, ci se lucreaza intens", a spus el. Totusi, Voronin nu stie cati dintre candidati vorbesc limba de stat. "Nu dispun de o asemenea informatie. In viitorul apropiat vor vorbi moldoveneste toti cei inclusi pe lista electorala a partidului", a precizat presedintele. Asta in contextul in care, potrivit Constitutiei, toti functionarii publici sunt obligati sa cunoasca limba de stat.

SARCINI DE PARTID. Programul comunistilor cuprinde patru directii - calitatea vietii, modernizarea economiei, integrarea europeana si consolidarea societatii. Comunistii promit, pe langa majorarea salariului mediu pe economie de la 35 de dolari la 300 de dolari, si triplarea pensiilor si a burselor studentesti.

CALENDARE "ROSII"
Ziaristilor prezenti la conferinta de presa li s-au impartit calendare cu chipul liderului comunist care leaga de gatul unei copile cravata rosie pionereasca. Pe una dintre coperti apare simbolul electoral - secera si ciocanul, iar in dreptul lui - cuvantul DA scris cu litere chirilice. "Mi partia buduscevo!", adica "Partidul viitorului!", scrie pe cealalta coperta. "Partidul viitorului" a inclus promisiuni tentante in programul electoral, promisiuni care "nu vor fi neaparat indeplinite, ele fiind doar niste sarcini pe care si le traseaza partidul", a adaugat Voronin.
×
Subiecte în articol: externe voronin