x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin ne da 176 de ani vechime

Voronin ne da 176 de ani vechime

29 Apr 2004   •   00:00

„Stefan cel Mare a format statul moldav in urma cu 640 de ani, dar Romania, ca stat unit, e format cu 176 de ani in urma". Afirmatiile, care nu prea sunt adevarate, ii apartin presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

LAVINIA TUDORAN

De cate ori are ocazia, presedintele Voronin lanseaza atacuri impotriva Bucurestiului si sustine sus si tare ca intre Romania si Moldova nu exista legatura istorica. Publicatia Jurnalul de Chisinau a preluat ultima cuvantare, nu tocmai demna de un sef de stat, a liderului moldovean.

CARE ROMANI? Voronin le-a vorbit vineri despre patriotism si istorie, nu chiar cea reala, liderilor sindicali de la Chisinau: „Republica Moldova inseamna noi, suntem cei de fata, moldoveni de aici, limba noastra este limba moldoveneasca. De ce noi umblam de colo incoace ca un savant, cu paiul in nas, umbla sa ne spuie noua ca suntem romăni? Care romăni? Daca Stefan cel Mare a format statul moldav cu 640 de ani in urma, dar Romănia ca stat unit e format cu 176 de ani in urma? De unde romăni?! Dar ce inseamna asta? Noi nu avem măndrie de tara noastra, noi nu ne bucuram ca suntem moldoveni si traim in tara suverana Republica Moldova, noi nu suntem patrioti ai tarii, daca nu ne stimam neamul, istoria, daca ni se permite sa fim calcati!".

NU IES SOCOTELILE. La un calcul simplu aflam, dupa vorbele lui Voronin, ca Stefan infaptuia statul moldav pe la 1364. Aceasta chiar daca el si-a inceput domnia dupa aproape un secol, adica in 1457. Tot de la presedintele moldovean aflam ca Romania unita s-a format in 1828, cand, este drept, istoricii consemneaza un alt eveniment important: Tarul Nicolae I ridica dreptul de autonomie a Basarabiei, incepea rusificarea provinciei, iar limba romana era scoasa din administratie.

Nastase si Iliescu, in vizor

In aceeasi cuvantare, Voronin a lansat un atac dur la adresa opozitiei moldovene, dar si a autoritatilor de la Bucuresti. Potrivit Jurnalului de Chisinau, presedintele a spus pe sleau ca nu se teme de mitingurile Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD). Voronin a folosit cuvinte grele. In opinia sa, PPCD este un „front popular", iar liderii opozitiei „purici politici", care s-au deplasat in Romănia „sa-i tina pantalonii lui Iliescu sau lui Nastase". Mai multi politicieni invitati de publicatia de la Chisinau sa comenteze declaratiile lui Voronin l-au acuzat pe acesta de lipsa de responsabilitate, aroganta si dispret.
×
Subiecte în articol: externe voronin