x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin şantajează Kremlinul: Dacă nu ne ajutaţi, Moldova se va uni cu România

Voronin şantajează Kremlinul: Dacă nu ne ajutaţi, Moldova se va uni cu România

de Vitalie Calugareanu    |    22 Iun 2009   •   00:00

Vizita de luni a preşedintelui moldovean Vladimir Voronin în Federaţia Rusă este comentată diferit de presa de la Chişinău, Bucureşti şi Moscova. În ajun, liderul comunist a acuzat Uniunea Europeană de faptul că ar fi ridicat "o cortină de fier" pentru a ţine Moldova la distanţă. De asemenea, el a blamat România pentru acordarea paşapoartelor româneşti cetăţenilor Republicii Moldova. Analiştii politici de la Chişinău, Moscova şi Bucureşti sunt totuşi unanimi în ideea că Voronin îi face pe plac Kremlinului, pentru a-i cere sprijin electoral.



Corespondenţă de la Chişinău
Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a declarat că, după alegerile din iulie 2009, este foarte posibil ca Republica Moldova să intre sub protectorat internaţional, iar după 20 de ani să fie integrată în România. Pe de altă parte, Voronin a spus că Uniunea Europeană a ridicat "o cortină de fier" pentru a ţine la distanţă Moldova şi a cerut Uniunii să reglementeze cât mai repede problema liberalizării vizelor pentru Moldova.

Analiştii politici de la Chişinău spun că acuzaţiile lui Vladimir Voronin la adresa Uniunii Europene şi a României au apărut nu întâmplător sâmbătă pe agenţia rusă de ştiri RIA-Novosti. El a vrut ca aprecierile sale să fie auzite imediat la Moscova, unde a plecat astăzi. Lovind în România, membră a UE, Voronin a încercat să convingă Kremlinul că poate miza în continuare pe el, pentru a discredita Uniunea Europeană şi ideea de integrare europeană, consideră unii analişti politici moldoveni. În schimbul acestui gest, comunistul Voronin speră să obţină încă o dată sprijinul conducerii Federaţiei Ruse în alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie. Voronin cerşeşte panicat sprijinul Kremlinului şi încearcă chiar o uşoară formă de şantaj. Prin afirmaţia zgomotoasă şi isterică potrivit căreia în 20 de ani Republica Moldova ar putea fi asimilată de România, liderul comunist Voronin dă de înţeles Kremlinului că la alegerile din iulie ar putea învinge forţele democratice proeuropene. Pentru că schema de fraudare a alegerilor a fost dejucată de opoziţie, Vladimir Voronin mizează acum pe un sprijin masiv, inclusiv financiar şi mediatic, din partea Moscovei.

Agenţia rusă RIA Novosti scrie că adevăratul motiv al vizitei lui Voronin la Moscova este posibilitatea obţinerii unui credit, deoarece banii pentru pensii şi salarii în Moldova s-au terminat, iar această situaţie ar putea lovi crunt, din punct de vedere electoral, Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare. Agenţia rusă reproduce în acest sens afirmaţiile prim-vicepremierului rus, Igor Suvalov.

La rândul său, directorul Centrului pentru analiză şi informare al Universităţii din Moscova, Aleksei Vlasov, a spus că "Voronin vrea să obţină sprijinul moral al elitei ruse şi să înţeleagă care dintre scenariile de rezolvare a situaţiei interesează Moscova, pentru că poziţia Partidului Comuniştilor este foarte complicată, iar sistemul lui Voronin atârnă de un fir de păr". În opinia lui Vlasov, Kremlinului îi convine o victorie a lui Voronin, "dar una care să-i ofere acestuia un spaţiu restrâns de manevră şi care să-l oblige să caute în permanenţă ajutorul Moscovei".

În acest sens, Vladimir Voronin şi-a creat însă o mare problemă: l-a numit în funcţia de vicepremier pe liderul creştin-democrat Iurie Roşca - "un duşman aprig al Rusiei", spune Vlasov. Acesta reaminteşte că în timpul protestelor din 2002 şi 2003, Iurie Roşca a dat foc drapelului rus şi portretului ex-preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova neagă că vizita lui Voronin ar purta un caracter preelectoral şi menţionează că aceasta este una "de lucru şi de planificare".

Luni, cu ocazia împlinirii a 68 de ani de la începerea celui de-al doilea război mondial, Vladimir Voronin, alături de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi de alţi oficiali ruşi, a depus o coroană de flori la mormântul ostaşului sovietic necunoscut. Serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău a anunţat că la Moscova Vladimir Voronin discută, inclusiv cu omologul său rus, "aspecte vizând stadiul actual al relaţiilor moldo-ruse". Vladimir Ţurcan, unul dintre fruntaşii Partidului Comuniştilor, a menţionat că la Moscova vor fi discutate în special probleme economice, cum ar fi exportul de vin moldovenesc pe piaţa rusă. Voronin este însoţit în capitala rusă de ministrul Economiei, Igor Dodon, şi de ministrul Finanţelor, Mariana Durleşteanu.

CASETĂ

"Am susţinut şi vom susţine în continuare măsurile întreprinse de conducerea R. Moldova pentru instaurarea ordinii constituţionale. Este important ca Moldova să se dezvolte ca stat independent, prosper şi fericit", a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la întâlnirea cu Vladimir Voronin. "Am urmărit atent evenimentele ce au avut loc în R. Moldova şi ne pare rău de aceste procese", a spus Medvedev. La rândul său, Vladimir Voronin a spus: "Suntem foarte recunoscători că, în aceste zile grele de încercări de destabilizare politică din ţara noastră, Rusia este prima, cred că şi unica ţară, ce a exprimat susţinere conducerii de drept a R. Moldova". Declaraţiile au fost făcute în contextul discuţiilor privind alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova.

×
Subiecte în articol: externe moldova voronin vlad Moscova