Revenit recent la Chişinău din vacanţa de iarnă petrecută în Austria, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, şi-a deschis ieri agenda externă pe anul 2008 cu o vizită la Bruxelles.
Tactică – Preşedintele moldovean s-a dus în Belgia ca să aibă ce să-i spună lui Putin
Revenit recent la Chişinău din vacanţa de iarnă petrecută în
Austria, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, şi-a deschis ieri agenda
externă pe anul 2008 cu o vizită la Bruxelles. Liderul de la Chişinău vrea să
afle ce perspective de integrare europeană are Republica Moldova.
Vladimir Voronin a avut ieri o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu care a discutat despre viitorul relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
În opinia preşedintelui Voronin, Guvernul de la Chişinău a implementat cu succes Planul de Acţiuni UE – Republica Moldova, iar scopul vizitei sale în capitala Belgiei constă şi în trecerea la o etapă nouă în relaţia cu structurile europene. Societatea civilă şi experţii străini care au vizitat Republica Moldova în ultima perioadă au însă mari rezerve în privinţa implementării Planului de Acţiuni UE – Republica Moldova (care expiră în februarie 2008), în special la capitolele care ţin de independenţa justiţiei şi libertatea presei.
STRATEGIA PREŞEDINTELUI. Scenariul cel mai optimist enunţat anterior de Vladimir Voronin este începerea negocierilor în vederea anulării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Analiştii politici consideră însă că planurile preşedintelui moldovean nu sunt realiste atâta vreme cât focarul de la Nistru continuă să mocnească, iar autorităţile comuniste care deţin puterea au îndrăgit atât de mult prevederea constituţională referitoare la neutralitate încât au transformat Alianţa Nord-Atlantică într-un inamic invizibil care ar vrea să ocupe poziţiile militarilor ruşi dislocaţi în Transnistria.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a apreciat în cadrul unei prelegeri recente susţinute la Bibilioteca Centrală Universitară din Bucureşti că Alianţa poartă un “dialog interesant” cu Republica Moldova.
“Nu trebuie să uităm Moldova ca partener, în ciuda situaţiei complicate de acolo, care se datorează dificultăţii transnistrene. Sper că se va găsi o soluţie. Să păstrăm Moldova în mintea noastră şi să lucrăm constructiv cu ea”, a îndemnat înaltul reprezentant al NATO.
TÅNJIND DUPĂ UE? Într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut unui post de televiziune, Vladimir Voronin a declarat că intenţionează să stabilească la Bruxelles “paşii care urmează a fi întreprinşi de acum încolo în vederea integrării europene a Republicii Moldova”. În acelaşi interviu, liderul de la Chişinău mai afirma că statutul Republicii Moldova de membru al Comunităţii Statelor Independente nu contravine aspiraţiilor europene ale ţării şi că Moldova nu va părăsi structura fostelor republici sovietice.
Reamintim că în timpul precedentei vizite la Bruxelles, din decembrie 2007, Vladimir Voronin a acuzat România de “agresiune permanentă” faţă de Republica Moldova şi de subminarea “statalităţii moldoveneşti”. De data aceasta, după ce va reveni din capitala Belgiei, preşedintele Voronin va pleca săptămâna viitoare la Moscova, unde va fi primit de Vladimir Putin.
Preoţi români, achitaţi
Trei dintre cele opt dosare administrative intentate de poliţia moldoveană pe numele preoţilor români din raionul Cahul care au participat la marşul “Drumul Crucii” au fost clasate. Clericii au fost acuzaţi de poliţie că ar fi încălcat legea organizând marşul denumit simbolic “Drumul Crucii”, fără a avea autorizaţie de la administraţiile locale. Pentru că au îndrăznit să se roage fără acordul autorităţilor, poliţiştii moldoveni le-au întocmit celor opt preoţi ai Mitropoliei Basarabiei dosare administrative. Mai mult, oamenii cu epoleţi au blocat drumul pe care urmau să se deplaseze credincioşii. La sfârşitul săptămânii trecute, o instanţă de judecată a clasat trei dintre cele opt dosare, celelalte cinci urmând a fi examinate săptămâna aceasta. Protopopul de Cahul, Grigore Marin, ne-a spus că a reuşit să convingă tribunalul că preoţii pur şi simplu au încercat să-şi facă datoria “prin dragoste şi rugăciune”. Potrivit protopopului de Cahul, “Drumul Crucii” a fost o formă extremă de rugăciune, pentru ca preoţii români expulzaţi de autorităţile comuniste să revină în parohiile din care au fost alungaţi.
Dilemă lingvistică
Responsabilii cu protocolul de la cabinetul preşedintelui Comisiei Europene au retras ieri în ultimul moment afişele prin care se anunţa că traducerea simultană a declaraţiilor după întrevederea cu Vladimir Voronin se va face în “limba moldovenească” şi engleză, informează Radio România Actualităţi, preluat de NewsIn. Sintagma “limbă moldovenească”, şi nu limba română, a făcut ca afişele să fie retrase înaintea sosirii celor doi demnitari de către responsabilii cu protocolul de la cabinetul lui Barroso. Pe de altă parte, discuţiile dintre preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele moldovean s-au prelungit, iar declaraţiile au fost făcute cu 50 de minute mai târziu decât ora anunţată.
Sprijin obţinut
Voronin a reuşit să primească din partea lui Barosso promisiunea conform căreia Comisia Europeană va sprijini propunerile liderului de la Chişinău referitoare la regimul transnistrean, informează Radio România Actualităţi. Este vorba despre acele propuneri pe care preşedintele moldovean le-a făcut în urmă cu o lună în Planul de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Barroso a declarat ieri că propunerile sunt viabile şi că ele au întregul sprijin al europenilor. În acest plan este vorba despre demilitarizarea teritoriului Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, crearea unei armate unice şi găsirea în comun a unor măsuri de recâştigare a încrederii între cetăţenii din Republica Moldova şi cei din Transnistria.