x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vot tensionat în Elveţia

Vot tensionat în Elveţia

de Mihaela Matachita    |    07 Feb 2009   •   00:00
Vot tensionat în Elveţia

După o campanie de o virulenţă extremă în care dreapta populistă nu a ezitat să îi compare pe români şi bulgari cu nişte ciori hrăpăreţe, elveţienii sunt chemaţi duminică la un referendum prin care să decidă dacă îi acceptă pe aceştia, în caz contrar riscându-şi relaţiile cu UE.



Elveţienii se pronunţă în cadrul referendumului de duminică asupra prelungirii acordurilor care permit europenilor să muncească pe teritoriul ţării lor. Din cele şapte acorduri pe care Elveţia le are cu UE – Elveţia nefiind membră a Uniunii, dar având o relaţie specială cu aceasta – unul se referă la libera circulaţie a persoanelor. Acum, acest acord expiră şi circa cinci milioane de elveţieni, dintre care unii au început deja să voteze prin corespondenţă, trebuie să spună, pe de o parte, dacă vor să fie prelungit, iar pe de altă parte, dacă acceptă ca libera circulaţie să fie extinsă pentru români şi bulgari, care au devenit cetăţeni europeni la 1 ianuarie 2007.

CLAUZA "GHILOTINEI"
Un eventual nu ar antrena anularea celorlalte şase acorduri. Acest lucru ar dăuna grav Elveţiei, deoarece UE este principalul său partener economic, dar ar dăuna şi Uniunii, care se zbate deja pentru salvarea Tratatului de la Lisabona. Miza este deci mare. Bruxellesul a avertizat deja împotriva unui nu. Perspectiva anulării tuturor acordurilor cu UE dă fiori la Berna. De aceea, nu trece o zi fără ca un ministru să nu intervină în presă pentru a apăra acordurile cu Bruxellesul. Argumentele economice sunt cu atât mai importante cu cât criza nu a cruţat nici Elveţia şi teama de şomaj creşte. De altfel, tema că străinii "fură" locurile de muncă ale elveţienilor a alimentat discursurile dreptei radicale.

CIORILE HOAŢE
Campania pentru acest referendum s-a desfăşurat într-o atmosferă ostilă românilor şi bulgarilor, creată de extrema-dreaptă, în frunte cu populiştii din Uniunea Democraţilor de Centru, prima forţă politică din confederaţie (29 la sută din voturi), xenofobă şi antieuropeană, care tocmai a reintrat în guvern. S-a ajuns la tensionarea relaţiilor politice şi la tonuri virulente, inclusiv afişe în care imigranţii din aceste ţări au fost reprezentaţi ca ciori. Imaginea a şocat Bucureştiul şi Sofia. De altfel, ambasadorul elveţian în România a fost convocat la MAE în ianuarie pentru a da explicaţii. Pentru UDC, Bulgaria şi România "sunt două ţări din lumea a treia ajunse în sânul UE", sunt "roase de corupţie şi criminalitate" şi tocmai de aceea emigraţia este un fenomen de masă. Pentru campania referendumului, organizaţia de tineret a UDC a conceput un afiş sub forma unei caricaturi cu doi ţigani români care tocmai fugeau dintr-o casă cu braţele încărcate de lucruri furate. Ultimul sondaj arată că nu-ul a crescut la 43%, partizanii da-ului rămânând 50%, astfel încât indecişii, 7%, ar putea înclina balanţa. Pentru ca referendumul să treacă este nevoie de majoritatea simplă. În cazul victoriei da-ului, libera circulaţie a românilor şi bulgarilor se va realiza în etape şi va fi supusă unor restricţii chiar şi zece ani. "Deocamdată există prea puţine semnale că românii ar fi dispuşi să-şi părăsească în masă ţara, relata ieri portalul elveţian Swissinfo, adăugând: «Spre deosebire de Bulgaria, situaţia din România nu a dus la tulburări sociale»."

"În Elveţia se află circa 4.000 de români (sub 0,4% din totalul europenilor din această ţară), majoritatea având o înaltă calificare profesională"

MAE român

×
Subiecte în articol: externe