x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vreme severă în Bulgaria! MAE a emis atenționare de călătorie. Țara vecină intră sub Coduri portocaliu și galben de ninsoare

Vreme severă în Bulgaria! MAE a emis atenționare de călătorie. Țara vecină intră sub Coduri portocaliu și galben de ninsoare

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   22:48
Vreme severă în Bulgaria! MAE a emis atenționare de călătorie. Țara vecină intră sub Coduri portocaliu și galben de ninsoare
Sursa foto: Hepta

Autoritățile bulgare au emis coduri de atenționare meteorologică pentru vreme severă pentru vineri și sâmbătă. Întregul teritoriu al țării va fi afectat de precipitații abundente sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite de vânt, atenționează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că în conformitate cu datele transmise de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie bulgar, pentru zilele de 15 și 16 decembrie 2023, au fost emise coduri de atenționare meteorologică pentru vreme severă”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform codurilor, întregul teritoriu al țării va fi afectat de precipitații abundente sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite de vânt, astfel:

- cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vrața, Sofia-regiune, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Plovdiv, Kjustendil, Pernik, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan și Kârdjali, unde stratul de zăpadă va atinge la 30 cm, iar prezența viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă și apariția poleiului;

- cod galben pentru regiunile Vidin, Sofia-capitală, Pleven, Târgoviște, Ruse, Razgrad, Haskovo, Sliven, Yambol, Șumen, Burgas, Varna, Dobrici și Silistra, unde stratul de zăpadă va atinge la 10 cm și vor fi condiții de formare a ceței dense și de apariție a poleiului.

MAE le recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare și prognoza meteorologică. Șoferilor li se recomandă să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă. De asemenea, li se recomandă să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere și cursele aeriene să fie perturbate față de orarul de zbor.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

- cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” - www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

- cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

- cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

- cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

- cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

- cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din R. Bulgaria: www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en?prefLang=rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bulgaria ninsori avertizare calatorie