Vulcanul Mount Agung din Bali experimentează niveluri unice de activitate seismică şi poate erupe în “doar la câteva ore”, a confirmat Centrul Indonezian pentru Vulcanologie, scrie The Guardian.
Aproximatvi 60,000 de persoane au fost evacuate în ultimele câteva zile, în condiţiile în care vulcanul Agung, cel mai înalt punct al insulei, a suferit sute de cutremure vulcanice interne. “Instrumental, nu am înregistrat niciodată energii atât de mari sau seismicitate din Mount Agung”, a spus un seismolog de la Centrul Indonezian pentru Vulcanologie şi Catastrofe Geologice, Devy Kamil Syahbana.
Datele arată că vulcanul Agung a experimentat 844 de cutremure vulcanice luni şi între 300 şi 400 de cutremure marţi, până la mijlocul zilei, a mai declarat Devy Kamil Syahbana. “Trebuie să acordăm atenţie, pentru că aceste tipuri de cutremure indică mişcările magmei şi cresc probabilitatea unei erupţii.”.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reducerea Dezastrelor, 57,428 de persoane au fost evacuate din zonele din jurul vulcanului Agung, căutând adăpost în sute de sate şi săli de sport. Preşedintele Joko Widodo plănuieşte să viziteze persoanele evacuate de la mai multe tabere, marţi.
Autorităţile au cerut oamenilor să stea departe de zona periculoasă, pe o rază de 12 kilometri de la vulcan.
Creşterea frecvenţei cutremurelor vulcanice adânci şi superficiale, cât şi tremurul tectonic local, reprezintă indicatoarea că magma continuă să se mişte spre suprafaţă. Alerta privind vulcanul Agung a fost crescută la cel mai înalt nivel, vineri, după o creştere semnificativă a activităţii seismice.
Şeful centrului vulcanologic, Kasbani, a declarat pentru presa locală că, în cazul în care tremurul continuă, o erupţie poate fi “doar la câteva ore” distanţă.
Ultima dată când vulcanul Agung a erupt a fost în 1963, când peste 1,000 de persoane şi-au pierdut viaţa. Acel eveniment a fost precedat, de asemenea, de o creştere a activităţii seismice.