x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanul Shinmoe din sudul Japoniei a erupt din nou

Vulcanul Shinmoe din sudul Japoniei a erupt din nou

09 Mar 2018   •   12:14
Vulcanul Shinmoe din sudul Japoniei a erupt din nou

Vulcanul Shinmoe, situat în insula Kyushu din extremitatea sudică a Arhipelagului Japonez, a erupt din nou violent, vineri, după ce s-a trezit la viaţă în urmă cu câteva zile, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA), citată de Xinhua.

Erupţia violentă a vulcanului Shinmoe, care se întinde pe teritoriul prefecturilor Kagoshima şi Miyazaki, a avut loc în jurul orei locale 16:00 (07:00 GMT).

În timpul erupţiei de marţi a vulcanului, coloana de cenuşă şi fum aruncată în atmosferă a atins o înălţime de peste 2.000 de metri, ceea ce a perturbat traficul aerian în zonă. Aceasta a fost pentru prima dată în circa şapte ani când vulcanul de 1.421 de metri de pe Insula Kyushu erupe atât de violent. O erupţie de mică intensitate a avut loc joia trecută.

JMA a restricţionat accesul pe Shinmoe, unul dintre cei 50 de vulcani din jurul Japoniei monitorizaţi constant, iar începând de joi a extins zona de risc de la 2 kilometri la 3 kilometri de crater.

Muntele Shinmoe a erupt în luna octombrie anul trecut, iar o serie de erupţii puternice au fost înregistrate între ianuarie şi martie 2011.

Vulcanul a aruncat în aer cenuşă începând de joia trecută, perturbând traficul aerian pe aeroportul din Kagoshima, unde, marţi, peste 70 de zboruri au fost anulate.

Shinmoe, cunoscut şi sub numele Shinmoedake, a apărut în filmul ''Only Live Twice'' din seria ''James Bond'', în care rolul celebrului spion este interpretat de Sean Connery.

Japonia, pe teritoriul căreia există numeroşi vulcani activi, este situată pe ''Cercul de Foc al Pacificului'', o zonă vastă în care sunt concentrate cele mai multe mişcări telurice şi erupţii vulcanice de pe planetă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: vulcanul Shinmoe a erupt