x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washington Post: CIA a plătit 15 milioane de dolari Poloniei pentru o închisoare secretă. Marocul a luat 20 de milioane

Washington Post: CIA a plătit 15 milioane de dolari Poloniei pentru o închisoare secretă. Marocul a luat 20 de milioane

25 Ian 2014   •   22:56
Washington Post: CIA a plătit 15 milioane de dolari Poloniei pentru o închisoare secretă. Marocul a luat 20 de milioane
Sursa foto: Washington Post: CIA a plătit 15 milioane de dolari Poloniei pentru o închisoare secretă. Marocul a luat 20 de milioane

Cotidianul Washington Post susţine că Agenţia de Informaţii a SUA (CIA) a plătit în anul 2003 suma de 15 milioane de dolari serviciilor de informaţii poloneze pentru a putea folosi pe teritoriul polonez o închisoare secretă (o vilă izolată dintr-o zonă împădurită, la Stare Kiejkuty).

Bani cash, în cutii de carton

Cotidianul american citează, între altele, doi foşti ofiţeri ai CIA. Sursele citate vineri de Washington Post au relatat că CIA a predat serviciilor poloneze cele 15 milioane de dolari în două cutii de carton, dar şi că doi agenţi care se ocupau de interogatoriu au fost retraşi din Polonia după ce superiorii lor au aflat că folosiseră împotriva unui deţinut o execuţie simulată.

Livraţi la sediul serviciilor secrete

Banii au venit din Germania pe cale diplomatică. Cei doi agenţi au pus cutiile într-o dubă şi au mers cu ele direct la sediul serviciilor secrete poloneze, unde au fost aşteptaţi de colonelul Andrzej Derlatka, adjunctul şefului serviciilor secrete, şi de alţi doi oficiali. Banii au intrat în bugetul serviciilor secrete poloneze, CIA primind în schimb un loc potrivit pentru cea mai nouă operaţiune, potrivit unor foşti oficiali ai agenţiei americane, care au acceptat să vorbească despre aşa-zisele “locuri negre” ale CIA, sub protecţia anonimatului.

Procurorii polonezi care anchetează informaţiile potrivită cărora CIA a avut o închisoare secretă într-o pădure din Polonia au dat asigurări că vor examina noile informaţii apărute vineri în presa americană privind presupusul “loc negru”, relatează Reuters.

Dezvăluiri “ridicole”?

Dezvăluirile au fost calificate drept “ridicole” şi “demne de un scenariu de Hollywood” de către Leszek Miller, premierul polonez din acea vreme. Pentru senatorul Jozef Pinior,

însă, care urmăreşte îndeaproape acest dosar, ele riscă, din contră, să “compromită Polonia, care s-a comportat ca o republică bananieră faţă de Statele Unite”, scrie rtbf.be.

Andrzej Seremet, şeful Parchetului polonez, care instrumentează acest dosar, a afirmat, la rândul său, că informaţiile americane sunt senzaţionale, dar nu neapărat credibile.

Acuzaţii mai vechi

Militanţii pentru drepturile omului acuză de ani la rând Polonia că i-a permis Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA să folosească acel loc, un centru de pregătire al serviciilor poloneze din nord-estul ţării, pentru a ţine după gratii şi a supune la interogatorii presupuşi lideri ai reţelei teroriste Al-Qaida, aminteşte Reuters.

Anchetă

Piotr Kosmaty, purtător de cuvânt al procuraturii din Cracovia, care a lansat o anchetă penală în legătură cu informaţiile privind centrul de detenţie, a afirmat că este posibil ca noile date să aducă dovezi în acest caz. “Este în curs o anchetă, vom analiza şi acest articol din Washington Post şi îl vom prelua în anchetă”, a declarat pentru Reuters oficialul polonez.
Oficiali polonezi au respins existenţa unei închisori secrete a CIA pe teritoriul acestei ţări, iar vineri ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a refuzat să comenteze în legătură cu noile informaţii, pe care le-a calificat drept speculaţii, menţionează Reuters.

Victima

Ziarul îi citează pe foştii responsabili ai CIA care descriu cum Khalid Sheikh Mohammed, presupusul artizan al atacurilor de la 11 septembrie, a fost supus tehnicii de simulare a înecului în timp ce se afla la centrul de detenţie din Polonia. Potrivit acestora, presupusul terorist a rezistat iniţial, dar până la urmă le-a dat informaţii interogatorilor.
În prezent Khalid Sheikh Mohammed este reţinut la centrul de la baza navală a SUA din golful cubanez Guantanamo, în aşteptarea unui posibil proces militar.

Există dovezi?

Militanţii pentru drepturile omului afirmă că procurorii polonezi dispun deja de dovezi clare privind existenţa închisorii şi rolul jucat de oficiali polonezi, acuzând autorităţile că tergiversează cercetările de teama unor posibile consecinţe politice. Ancheta a fost lansată de cinci ani şi nu dă semne vizibile de progres, dar procurorii resping ideea că tergiversează lucrurile şi invocă faptul că este vorba de un caz foarte complex.

54 de ţări bănuite de colaborare, inclusiv România

Italia, România, Grecia, Irlanda, Portugalia... În total, 54 de ţări sun bănuite că au colaborat cu CIA la programul său de detenţii secrete şi de torturare a suspecţilor de terorism, după atentatele de la 11 septembrie, afirma, în februarie 2013, organizaţia Open Society Justice Initiative.

După ce închisoarea secretă din Polonia a fost părăsită, locuri asemănătoare au apărut şi în România, apoi Maroc şi Lituania, dar au fost active mai puţin de un an şi jumătate şi au fost închise în 2009, mai scrie sursa citată. Căutând un loc de detenţie pe termen lung, CIA le-ar fi plătit marocanilor 20 de milioane pentru a construe o închisoare care nu a fost niciodată folosită şi al cărei nume de cod a fost “Bombay”. De altfel, anul trecut mai multe ONG-uri şi un raport ONU au acuzat Marocul că a ajutat SUA să tortureze suspecţi de terorism într-un “loc negru” situat la Ain Aouda, scrie yabiladi.com


×
Subiecte în articol: washington post cia inchisoare Polonia scandal