x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washington-ul suspendă o parte din ajutorul său militar acordat Pakistanului

Washington-ul suspendă o parte din ajutorul său militar acordat Pakistanului

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   15:24

Statele Unite au decis sa suspende o parte din importantul lor ajutor militar destinat Pakistanului, aliat pe care Washington-ul se bazeaza pentru a reprima grupurile de islamisti inarmati, in special in Afganistan, dar cu care are relatii din ce in ce mai problematice, dupa operatiunea soldata cu uciderea liderului retelei Al-Qaida, Ossam bin Laden, relateaza AFP.

Decizia anuntata duminica de Casa Alba a fost salutata de India, care apreciaza ca aceasta sustinere acordata rivalului sau perturba echilibrul in Asia de Sud.

Decizia se refera la circa 800 de milioane de dolari ca ajutor militare, adica o treime din assitenta de peste 2 miliarde de dolari pe care SUA o varsa anual Pakistanului. Acest ajutor permite mentinerea a peste 100.000 de soldati pakistanezi de-a lungul frontierei cu Afganistanul. Vanzarile de arme catre Pakistan, cum ar fi avioanele de lupta F-16 si ajutorul nemilitar nu sunt vizate de aceasta masura, au declarat oficiali americani, citati de New York Times.

Pakistanul a primit 18 miliarde de dolari de la SUA de la atentatele din 11 septembrie 2001, cand Islamabadul a pus oficial capat sustinerii sale fata de talibanii afgani si a decis sa coopereze cu Washingtonul in lupta impotriva terorismului.

×