x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Weekend sângeros: Peste 100 de morți și 200 de răniți, în Irak și în Bangladesh

Weekend sângeros: Peste 100 de morți și 200 de răniți, în Irak și în Bangladesh

de Şerban Mihăilă    |    04 Iul 2016   •   10:40
Weekend sângeros: Peste 100 de morți și 200 de răniți, în Irak și în Bangladesh
Sursa foto: Hadi Mizban/AP

La începutul lunii iunie, rețeaua teroristă Stat Islamic (SI) declara Ramadanul „luna invaziei și a jihadului” și le cerea militanților săi să declanșeze atacuri sângeroase în această perioadă asupra “necredincioșilor” de pretutindeni, pentru a obține “înălțătoare răsplată a martiriului”.

Chemarea jihadistă nu a rămas fără urmări: de la începutul Ramadanului, pe 6 iunie, atentate sinucigașe și cu mașină capcană comise de membri și simpatizanți ai SI în Turcia, Statele Unite, Franța, Irak și Bangladesh s-au soldat până acum cu peste 215 morți și 590 de răniți. În acest week-end, chiar înainte de sfârșitul Ramadanului, pe 5 iulie, două atacuri cu bombă au ucis cel puțin 82 de persoane, la Bagdad, iar 20 de străini au fost omorâți într-o luare de ostatici în capitala Bangladeshului, orașul Dhaka. Potrivit tradiției islamice, sacrificiile comise în această perioadă au o valoare aparte și se bucură de “binecuvântarea supremă”. De altfel, atacurile în timpul Ramadanului aveau loc cu o frecvență sporită cu mult înaintea apariției SI, fie că era vorba de atentate comise de competitorii rețelei Stat Islamic, organizația al-Qaeda, sau de acțiuni teroriste declanșate de alte grupări radicale. După ce insurgenții SI au fost zdrobiți în fieful lor irakian, orașul Fallujah, ei vor să demonstreze lumii întregi că au rămas o forță de temut.

Șoc și groază în capitala Irakului

Cel puțin 82 de persoane au fost ucise și alte 200 rănite, în urma a două atacuri teroriste declanșate de SI la Bagdad, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cel mai sângeros atentat comis în capitala irakiană de la începutul acestui an. Un camion frigorific a fost aruncat în aer în apropierea unui restaurant dintr-un cartier aglomerat. Potrivit autorităților locale, 80 de persoane au murit pe loc, iar alte 200 au fost rănite. Un al doilea dispozitiv exploziv plasat la marginea drumului a fost detonat într-o piață din districtul șiit al-Shaab. Cel puțin două persoane au fost ucise. Sosit la fața locului, premierul irakian, Haider al-Abadi, a fost nevoit să se retragă rapid, sub ploaia de pietre și invective a mulțimii nemulțumite de măsurile de securitate precare adoptate până acum de executivul de la Bagdad. Cel puțin 150 de militanți SI au fost uciși cu câteva zile în urmă, în timp de fugeau din Fallujah, de către avioanele coaliției internaționale.

 

 

 

 

×