x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks a început publicarea a 5 milioane de e-mailuri ale unei societăţi private de informaţii secrete

WikiLeaks a început publicarea a 5 milioane de e-mailuri ale unei societăţi private de informaţii secrete

27 Feb 2012   •   06:40
WikiLeaks a început publicarea a 5 milioane de e-mailuri ale unei societăţi private de informaţii secrete

WikiLeaks a anuntat ca a inceput publicarea a peste cinci milioane de mesaje ale societatii americane private de informatii si analiza strategica Stratfor. Potrivit Reuters, mesajele electronice vor dezvalui folosirea de catre Stratfor a unor "retele de informatori, structuri de dare de mita, tehnici de spalare de bani si metode psihologice". "Documentele arata cum lucreaza o firma privata de informatii si cum vizeaza indivizi pentru clientii sai privati si guvernamentali", se arata intr-un comunicat al WikiLeaks.

WikiLeans sustine ca detine probe privind existenta unor legaturi secrete intre Strategic Forecasting Inc (Stratfor), cu sediul la Austin, Texas, si companii precum Dow Chemical din India si Lockheed Marin din SUA, precum si agentii guvernamentale, printre care Departamentul de Stat, Homeland Security (securitatea interna) sau Marina.

Strafor se prezinta ca fiind un furnizor pe baza de abonament de analize geopolitice, cu o strategie de strangere de informatii bazata pe tehnici ale serviciilor secrete.

"Este vorba de o firma privata de informatii secrete, care se bazeaza pe informatori din guvernul american, agentii straine de informatii cu reputatii discutabile si jurnalisti. Extrem de ingrijorator este faptul ca tintele acestor investigatii sunt, printre altele, organizatii de activisti care lupta pentru o cauza dreapta", a declarat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.

Directorul executiv si fondatorul Stratfor, George Friedman, a tras atentia la 11 ianuarie ca au fost furate e-mail-uri, insa a precizat ca autorii atacului informatic nu vor gasi nimic semnificativ.

Sursa mesajelor electronice nu a fost dezvaluita, insa publicarea lor survine dupa atacarea serverelor companiei in luna decembrie de catre indivizi care sustin ca au legaturi cu gruparea de hackeri Anonymus.

WikiLeaks a dezvaluit in 2010 inregistrari video secrete si mii de telegrame diplomatice americane despre razboaiele din Irak si Afganistan, starnind furia guvernului american.

×