x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks: Airbus vs Boeing, bătaia şpăgilor în România

Wikileaks: Airbus vs Boeing, bătaia şpăgilor în România

de Carmen Plesa    |    10 Feb 2011   •   16:38
Wikileaks: Airbus vs Boeing, bătaia şpăgilor în România
Sursa foto: /Reuters
151178-2011-02-10t111215z-1682847344-bm2e72a0wpw01-rtrmadp-3-germany.jpgCând Tarom se pregătea, în 2008, să achiziţioneze noi avioane pentru flota sa, Boeing se plângea Ambasadei SUA de la Bucureşti că EADS vrea să dea şpagă politicienilor români, pentru ca aceştia să favorizeze cumpărarea de aeronave Airbus. Informaţia a apărut în El Pais, care a extras-o dintr-un document al WikiLeaks.

În 2008, compania Boeing era convinsă că avioanele sale 737 se potrivesc ca o mănuşă nevoilor Tarom, şi era pe punctul de a semna un contract care s-ar fi ridicat la circa 1.000 de milioane de dolari. Exista însă un obstacol: compania americană se arăta îngrijorată, pentru că dispunea de informaţii conform cărora EADS nu făcea o concurenţă corectă. Potrivit datelor pe care le aveau americanii, EADS încerca să influenţeze politicienii români pentru ca aceştia să cumpere aeronave Airbus pentru Tarom.

EADS ar putea oferi 3% din preţul de achiziţie pentru fiecare avion Airbus achiziţionat de Tarom, îi semnala reprezentantul Boeing în regiune, Monte Frazier, ambasadorului american de la Bucureşti, într-o întâlnire care a avut loc la 25 iulie 2008.

Până la urmă, Boeing a câştigat contractul cu Tarom, în noiembrie 2008. Dar din corespondenţele purtate cu luni înainte de diplomaţi reiese clar că în acest joc al presiunilor, al ofertelor şi contraofertelor, nimeni nu era fără păcat – comentează El Pais.

Pentru că în timp ce ambasada SUA admitea că se oferă să facă presiuni asupra Guvernului de la Bucureşti, pentru a se asigura că "oferta celor de la Boeing va primi atenţie cuvenită”, în acelaşi timp se arată conştientă că, pe lângă acuzaţiile de mită, presiunea politică ce se exercită asupra Guvernului român în scopul de a opta pentru achiziţia europeană este "considerabilă”, mai scrie El Pais.

"Intenţionăm să ajutăm Boieng pentru a fi siguri că lupta e corectă şi transperentă. Însă faptul că Tarom este o companie cu capital de stat introduce, din nefericire, şi un factor politic, în ceea ce ar trebui să se decidă doar din punct de vedere financiar”, se mai arată în corespondenţa publicată de WikiLeaks.

Potrivit aceleiaşi corespondenţe, relaţiile dintre managerii Tarom şi reprezentanţii Boeing erau bune, şi românii înclinau să cumpere aeronavele americane, care erau mai ieftine şi mai uşor de întreţinut.

"Şi totuşi, managerii Tarom au preferat să aştepte pentru a se întâlni în privat cu directorii de la Boeing, în afara României, la Farnborough Air Show, pentru a relata acuzaţiile conform cărora unor oficiali din Ministerul Transportului şi de la biroul premierului român le-a fost oferită mită pentru a forţa Tarom să cumpere aeronave de la EADS”.

×
Subiecte în articol: wikileaks