x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks desface baierele sacului cu telegrame diplomatice şi-şi sondează fanii pe Twitter

WikiLeaks desface baierele sacului cu telegrame diplomatice şi-şi sondează fanii pe Twitter

de Marina Constantinoiu    |    02 Sep 2011   •   08:58

Site-ul specializat in dezvaluirea de documente secrete WikiLeaks a averizat in avans Washingtonul ca intentioneaza sa difuzeze noi corespondente diplomatice confidentiale, dar a ignorat cererea Statelor Unite de a nu le publica, a anuntat joi Departamentul de Stat, citat de AFP.

"WikiLeaks ne-a avertizat cu privire la difuzarea iminenta a unor informatii si de intentia sa de a publica documente clasificate", a declarat la Paris purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. "Totusi, WikiLeaks a ignorat cererile noastre de a nu publica sau difuza niciun document american pe care l-ar avea in posesie", a adaugat ea.

Site-ul a difuzat miercuri un misterios fisier criptat, al carui continut nu este cunoscut, dupa ce a anuntat pe Twitter "venirea unui anunt important". WikiLeaks nu a identificat continutul fisierului de 571 de megaocteti, care nu poate fi accesat fara o parola. Aceasta "cheie" va fi difuzata "la momentul oportun", a anuntat site-ul.

Noua difuzare a unui fisier criptat are loc in contextul in care WikiLeaks tocmai a publicat saptamana aceasta o noua serie de aproape 134.000 de telegrame diplomatice americane.

Statele Unite au apreciat ca, citand surse in aceasta livrare, site-ul pune vieti in pericol, lucru pe care acesta il dezminte.

Site-ul WikiLeaks a anuntat marti ca a fost tinta unui atac cibernetic dupa ce a fost criticat ca a publicat mii de noi telegrame diplomatice americane, informeaza AFP. "WikiLeaks.org face obiectul unui atac cibernetic in acest moment', a facut cunoscut site-ul, prin intermediul unui mesaj laconic difuzat pe Twitter.
Mesajul a fost insotit de un link spre site-ul cablegatesearch.net unde era posibil sa fie consultate copii ale telegramelor diplomatice americane pe care WikiLeaks le publicase deja.
Atacul informatic a avut loc in aceeasi zi in care Statele Unite au denuntat divulgarea de catre WikiLeaks a acestor noi telegrame diplomatice afirmand ca demersul "pune in pericol securitatea unor persoane'.
Cotidianul New York Times a mentionat ca unele dintre cele 133.887 de telegrame publicate in ultima saptamana de WikiLeaks contin nume de persoane care au vorbit sub protectia anonimatului cu diplomati americani, fapt dezmintit marti de WikiLeaks.

Site-ul de dezvaluiri a lansat un sondaj pe reteaua de socializare Twitter pentru a-si consulta abonatii in legatura cu difuzarea pe Internet a versiunii integrale, nealterate prin eliminarea numelor persoanelor implicate, a telegramelor diplomatice americane aflate in posesia sa. Anul trecut, WikiLeaks a difuzat 20.000 de documente in parteneriat cu New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde si El Pais, pe care le-a "periat' pentru a nu pune in pericol anumite persoane.

Dar sondajul realizat in randul asa-numitilor "followers' ai WikiLeaks de la Twitter a dat un rezultat cat se poate de clar: 100 "pentru' contra unui singur "impotriva', potrivit unei estimari realizate la cateva ore de la lansarea sondajului. Si WikiLeaks are destui "followers'! Sunt circa un milion.

×