x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Germania crede că Rusia poate rezolva "într-o lună" conflictul îngheţat din Transnistria

WikiLeaks: Germania crede că Rusia poate rezolva "într-o lună" conflictul îngheţat din Transnistria

01 Dec 2010   •   16:55

Discuţia a avut loc la 10 noiembrie 2009, în prezenţa lui Philip Gordon, asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, şi a ambasadorului american la Berlin, Philip Murphy.

Consilierul pentru securitate naţională al Cancelariei, Christoph Heusgen, a exprimat rezerve în legătură cu organizarea summitului OSCE din 2010 la Astana, ţinând cont de situaţia drepturilor omului în Kazahstan şi apreciind că agenda summitului nu include subiecte atractive.

"Heusegen a sugerat ca summitul OSCE să le fie oferit ruşilor cu condiţia ca ei să rezolve conflictul îngheţat din Transnistria, afirmând că Moscova poate realiza acest lucru «în aproximativ o lună»", se arată în documentul diplomatic transmis de ambasada americană la Berlin la 12 noiembrie 2009.

Consilierul german a mai spus că, deşi Occidentul trebuie să încerce să reacţioneze pozitiv la propunerile ruse în legătură cu propunerea de securitate europeană a preşedintelui Dmitri Medvedev, nu trebuie să accepte planuri care să submineze actualele instituţii de securitate europene, inclusiv OSCE.

Heusgen şi-a exprimat, cu aceeaşi ocazie, şi dezacordul faţă de ideea retragerii tuturor armelor nucleare tactice din Germania, insistând asupra necesităţii unei reduceri de arsenal similare din partea Rusiei.

×