x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Israelul a refuzat să atace Iranului în 2005

WikiLeaks: Israelul a refuzat să atace Iranului în 2005

de Sînziana Stancu    |    10 Apr 2011   •   20:42

 Înalte oficialităţi israeliene au exclus varianta de a ataca instalaţiile nucleare ale Iranului, arată o serie de telegrame expediate de ambasada SUA în Tel Aviv, în perioada  2005 - 2006, dezvăluite la sfârşitul săptămânii, scrie Haaretz.
În prima telegramă, expediată la 2 decembrie 2005, se arată că, potrivit conversaţiilor lor cu oficiali israelieni, nu exista nicio şansă ca Israelul să atace militar Iranul. O telegramă mai detaliată din ianuarie 2006, dă informaţii despre o întâlnire între congresmanul american Gary Ackerman (democrat, New York) şi doctor Ariel Levite, pe atunci adjunctul preşedintelui Comisiei pentru Energie Atomică a Israelului.
"Levite a spus că cei mai mulţi oficiali israelieni nu cred că o soluţie militară este posibilă. Ei cred că Iranul a învăţat din atacul Israelului asupra reactorului irakian de la Osirak şi a dispersat componentele programului său nuclear pe teritoriul întregii ţări, iar despre unele elemente Israelul nici nu are cunoştinţă", se arată în telegramă. Apoi, Levite le-a spus americanilor că Iranul ar putea obţine arme nucleare într-un interval de doi-trei ani, dar a admis că această apreciere ar putea să fie inexactă, ţinând cont de faptul că "Israelul nu are o înţelegere clară sau precisă a programului  ilegal al Iranului".Fără să citeze vreo sursă, Levite menţiona că existau zvonuri potrivit cărora Iranul a obţinut, deja, "câteva focoase din Ucraina", adaugă telegrama. El susţinea că "Israelul ştie că Iranul a achiziţionat rachete de croazieră din Ucraina".

×