x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "WikiLeaks", mai pervers decât "guru"

"WikiLeaks", mai pervers decât "guru"

de Carmen Plesa    |    Violeta Fotache    |    07 Dec 2010   •   17:53
"WikiLeaks", mai pervers decât "guru"
Sursa foto: Fabrice Coffrini/AFP/MEDIAFAX

 

Fondatorul Wikileaks a ajuns marţi acolo unde şi-o doreau mulţi din cei afectaţi de dezvăluirile pe care le-a publicat: pe mâinile poliţiei. Şi asta după ce justiţia suedeză a dat as­cul­ta­re acuzaţiilor destul de ciudate formulate de două femei a căror activitate pune destule semne de întrebare asupra veridicităţii faptelor de care se plâng. Aceeaşi justiţie suedeză, care a emis un mandat de arestare pe nu­mele lui Julian Assange pentru „sex pe nepregătite”, i-a acordat azil politic liderului MISA, Gregorian Bivolaru, pe când era cercetat în România, printre altele, pentru perversiune se­xuală, act sexual cu un minor, trafic de minori.

Dacă săptămâna trecută l-a acuzat pe fondatorul WikiLeaks de „sex pe nepregătite”, justiţia suedeză a revenit, susţinând că, de fapt, de­claraţiile uneia dintre femei au fost prost redactate. „Sex pe nepregătite” sau „prin surprindere” a fost acuzaţia care a dat mari bătăi de cap jur­na­liş­tilor din întreaga lume, dar şi avoca­tului fondatorului WikiLeaks, care a declarat că nu ştie ce se poate înţelege prin această infracţiune care îi fusese adusă la cunoştinţă de au­torităţile suedeze. Se pare însă că in­fracţiunea de „suprindere” sexuală a fost provocată de un prezervativ care s-a rupt. În ciuda acestui fapt, fondatorul WikiLeaks a continuat actul sexual. În mod normal, pentru „sex pe ne­pregătite”, legea suedeză îl amen­dea­ză pe vinovat cu 5.000 de coroane (aproximativ 715 dolari).

Însă marţi, când s-a prezentat la un comisariat al poliţiei londoneze, Julian Assange, pe numele căruia fu­sese emis un mandat internaţional de căutare, a fost arestat şi a aflat că trebuie să răspundă la patru capete de acuzare: unul pentru constrângere, două pentru violenţe sexuale şi una pentru viol. Acuzaţiile sunt susţinute de două femei suedeze, iar faptele ar fi fost comise în august, anul acesta, în timpul unei vizite în Suedia.

141545-141515-afp-fabrice-coffrini-083287-01-02.jpgLa 20 august, suedezele ar fi depus plângeri la poliţie împotriva lui Assange, pe care-l acuzau de viol şi agresiune sexuală. Într-o notă adresată cotidianului suedez Dagens Nyheter, fondatorul WikiLeaks a dezminţit acuzaţiile, afirmând că nu a fost contactat de poliţie, şi că la 21 august a fost exonerat de procuratură. Assange era deja cunoscut la acea vreme, pentru că făcuse publică o înregistrare secretă a unui atac ameri­can, de la Bagdad, în urma căruia mai mulţi civili fuseseră omorâţi. Una dintre femeile care îl acuză pe Assange se pare că este Anna Ardin, o militantă feministă controversată. Aceasta s-a făcut cunoscută mai ales datorită unui manual despre cum pot femeile să se răzbune legal sau să saboteze în şapte etape o relaţie sexuală. Cealaltă suedeză susţine că faptele s-au petrecut în timpul partidei de sex în trei în care, susţin diverse publicaţii internaţionale, ar fi fost implicată cu Assange şi, se pare, cu Anna Ardin.

Assange spune că a fost vorba de sex consensual, că acuzaţiile femeilor sunt false şi că reprezintă prima lovitură sub centură la care se aştepta de la cei deranjaţi de dezvăluirile sale. Telegramele secrete publicate de WikiLeaks au adus mare îngrijorare în întreaga diplomaţie mondială, dar şi în companiile care lucrează cu Washington-ul. Nu e de mirare că se­cretarul american al Apărării, Robert Gates, a declaratmarţi că ares­tarea lui Assange este „o veste bună”.

Dură cu fondatorul WikiLeaks, care a băgat spaima în americani, justiţia suedeză a fost deosebit de înţelegătoare cu „guru” Bivolaru. Suedia ne-a zis „pas” atunci când Ro­mânia i-a cerut, în 2005, să-l ex­tră­de­ze pe „guru”. Iar acesta nu era nici pe departe acuzat de „sex prin su­r­prin­dere”, ci de perversiune sexuală, act sexual cu un minor, trafic de mi­nori, trafic de persoane şi trecere frauduloasă a frontierei de stat. Orgii­le lui Bivolaru nu i-au adus acestuia din partea Suediei decât... protecţie, adică azil politic.

×