x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Mubarak considera în 2009 că ajutorul militar american este "de neatins"

WikiLeaks: Mubarak considera în 2009 că ajutorul militar american este "de neatins"

01 Feb 2011   •   10:04

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak şi generalii săi considerau, în 2009, ajutorul militar generos oferit de Statele Unite ca fiind o recompensă "de neatins", în schimbul păcii cu Israelul, potrivit unor documente americane publicate de WikiLeaks, relatează AFP, citată de Mediafax.

Telegrame diplomatice trimise în 2009 subliniază legăturile strânse între cele două ţări şi, prin acest lucru, poziţia dificilă a Statelor Unite din prezent, la o săptămână după izbucnirea manifestaţiilor de amploare contra regimului Mubarak.

Într-o notă diplomatică, trimisă la 31 martie 2009, ambasadorul american la Cairo scrie că ajutorul american s-a dovedit profitabil în timp.

"Preşedintele Mubarak şi comandanţii armatei consideră programul nostru de ajutor militar drept piatra de temelie a relaţiilor noastre militare şi consideră suma de 1,3 miliarde (de dolari), alocată anual în cadrul programului de ajutor financiar pentru armatele străine, drept o «despăgubire de neatins» pentru păstrarea păcii cu Israelul", potrivit acestei note, publicată de cotidianul britanic The Guardian şi disponibilă pe site-ul WikiLeaks.

"Beneficiile tangibile ale relaţiilor noastre militare sunt clare. Egiptul rămâne în pace cu Israelul, iar armata americană beneficiază de acces prioritar la Canalul Suez şi spaţiul aerian egiptean", potrivit acestei note.

Telegrama prezintă, totodată, o viziune pesimistă asupra atitudinii autorităţilor de la Cairo faţă de reformele politice. "Democraţia egipteană şi eforturile în favoarea drepturilor omului sunt înăbuşute", se arată în document, care adaugă că Guvernul egiptean este "sceptic" faţă de o susţinere americană a grupurilor care militează pentru democraţie.

×