x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Oficiali chinezi implicaţi în atacurile împotriva Google

WikiLeaks: Oficiali chinezi implicaţi în atacurile împotriva Google

05 Dec 2010   •   15:47
WikiLeaks: Oficiali chinezi implicaţi în atacurile împotriva Google

141127-google-visualrank.jpg"Un contact bine plasat afirmă că Guvernul chinez a ordonat recentele intruziuni în sistemul Google", explică una dintre aceste note, potrivit căreia operaţiunile erau conduse de la Biroul politic al Partidului Comunist Chinez.

Încă de joi, China a calificat drept "absurd", fără alte comentarii, conţinutul site-ului WikiLeaks, care a dezvăluit 250.000 de telegrame diplomatice americane, unele dintre ele implicând China.

Aceste telegrame îl desemnează pe Li Changchun, membru al Biroului politic responsabil de propagandă, drept organizatorul acestui atac cibernetic împotriva Google.

Potrivit acestor note citate de New York Times, atacurile erau coordonate sub supervizarea lui Li Changchun şi a lui Zhou Yongkang, oficialul cu rangul cel mai înalt din domeniul securităţii.

În martie, Google a anunţat că nu se va mai supune ordinelor Guvernului chinez de a cenzura motorul său de căutare, explicând că a fost victima unor atacuri informatice coordonate.

Conturile de mesagerie electronică "gmail" ale disidenţilor chinezi au fost sparte în timpul acestor atacuri, a dezvăluit Google.

Statele Unite au evocat şi în trecut ofensive de piratare informatică originare din China, dar Washington s-a ferit până în prezent să denunţe public regimul de la Beijing.

×