x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 11 septembrie 2001: Ziua care a schimbat lumea pentru totdeauna

11 septembrie 2001: Ziua care a schimbat lumea pentru totdeauna

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2024   •   15:16
11 septembrie 2001: Ziua care a schimbat lumea pentru totdeauna

Pe 11 septembrie 2001, Statele Unite au fost ținta celui mai devastator atac terorist din istoria modernă. Patru avioane comerciale au fost deturnate de teroriștii Al-Qaeda și au lovit simboluri majore ale Americii, lăsând în urmă aproape 3.000 de victime, printre care și cinci cetățeni români. După 23 de ani, peste o treime dintre victime rămân încă neidentificate.

Zborul 11: Primul Atac asupra Turnurilor Gemene

Zborul 11 al companiei American Airlines a fost primul avion deturnat, care a lovit Turnul de Nord al World Trade Center la ora 08:46, ora locală. La doar 17 minute distanță, un al doilea avion s-a prăbușit în Turnul de Sud, schimbând pentru totdeauna cursul istoriei.

Atacurile asupra Pentagonului și eroismul din Pennsylvania

Al treilea avion deturnat a lovit Pentagonul, centrul militar al Statelor Unite, iar al patrulea s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au reușit să se revolte împotriva teroriștilor. Înainte de prăbușire, unii pasageri au sunat familiile pentru a-și lua rămas bun, lăsând mesaje emoționante care au rămas în memoria colectivă.

Reacția globală: Lupta împotriva terorismului

Atacurile din 11 septembrie au generat o reacție globală împotriva terorismului. Sub conducerea președintelui George W. Bush, Statele Unite și aliații săi au invadat Afganistanul pentru a elimina rețeaua teroristă Al-Qaeda, responsabilă pentru atacuri. Liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost capturat și ucis în 2011, la 10 ani după atentate.

George W. Bush, fost preşedinte SUA: „Am alocat toate resursele serviciilor de informaţii şi ale celor de aplicare a legii pentru a-i găsi pe cei responsabili şi a-i aduce în faţa justiţiei. Nu vom face distincţii între teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi adăpostesc.”

Securitate globală și amintirea victimelor

După 11 septembrie, măsurile de securitate la nivel mondial au fost sporite, în special în aeroporturi. Cu toate acestea, durerea rămâne vie, mai ales pentru familiile celor peste 1.100 de victime care nu au fost identificate nici până astăzi, potrivit Observator News.

Astăzi, președintele Joe Biden va susține un discurs în cadrul ceremoniilor de comemorare care vor avea loc în întreaga Americă, marcând 23 de ani de la cel mai tragic eveniment din istoria Statelor Unite.

×