x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping: O gestionare necorespunzătoare a problemei Taiwanului poate afecta relaţia dintre China şi SUA

Xi Jinping: O gestionare necorespunzătoare a problemei Taiwanului poate afecta relaţia dintre China şi SUA

19 Mar 2022   •   13:00
Xi Jinping: O gestionare necorespunzătoare a problemei Taiwanului poate afecta relaţia dintre China şi SUA

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri omologului său american că problema Taiwanului trebuie gestionată în mod corespunzător pentru a evita un impact negativ asupra relaţiilor dintre China şi SUA, potrivit media chineze, citate de Reuters.

China afirmă că Taiwanul - pe care îl consideră o provincie separatistă ce trebuie readusă la partea continentală, chiar şi cu forţa dacă este necesar - este cea mai sensibilă şi importantă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite.

Washingtonul, care încearcă să obţină ajutorul Beijingului pentru restabilirea păcii în Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie, nu are legături diplomatice oficiale cu Taipei, dar este cel mai important aliat pe plan internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului.

"Anumite personalităţi din SUA trimit semnale greşite forţelor proindependenţă din Taiwan şi acest lucru este foarte periculos", i-a spus Xi lui Biden vineri, într-o convorbire în format de videoconferinţă.

"Dacă problema Taiwanului nu este gestionată în mod corespunzător, aceasta va avea un impact subversiv asupra relaţiei dintre cele două ţări", a subliniat preşedintele chinez.

Portavionul chinez Shandong a traversat vineri Strâmtoarea Taiwan, care separă insula Taiwan de China continentală, în acelaşi timp cu un distrugător american, cu doar câteva ore înainte de discuţia dintre preşedinţii chinez şi american.

×
Subiecte în articol: xi jinping