x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping spune că prioritatea Chinei în relația cu Rusia este parteneriatul strategic dintre cele două țări

Xi Jinping spune că prioritatea Chinei în relația cu Rusia este parteneriatul strategic dintre cele două țări

de Redacția Jurnalul    |    21 Mar 2023   •   14:00
Xi Jinping spune că prioritatea Chinei în relația cu Rusia este parteneriatul strategic dintre cele două țări
Sursa foto: Hepta

Xi Jinping spune că proiritatea Chinei în relația cu Rusia este parteneriatul strategic dintre cele două țări. Totodată, el l-a invitat pe Vladimir Putin la Beijing, scrie AFP.

"Ieri l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road' (fostul Drum al Mătăsii), a spus liderul de la Beijing, în timpul întâlnirii cu șeful guvernului de la Moscova, Mihail Mişustin, subliniind că "premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia".

Totodată, Xi Jinping a spus că vizita sa în Rusia este conformă cu "logica istorică deoarece suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile" și a lansat o invitație similară și premierului rus Mihail Mișustin. 

"În primul rând, aş dori să vă felicit pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Populare Chineze. Şi aş dori să vă mulţumesc sincer pentru marea atenţie personală pe care o acordaţi dezvoltării prieteniei şi parteneriatului dintre Rusia şi China", a afirmat, la rândul său, Mișustin, care a spus că vizita liderului chinez la Moscova "demonstrează natura specială a relaţiilor ruso-chineze, care intră într-o nouă eră".

Schimburile comerciale ajung la 200 de miliarde de dolari în 2023

"Sunt planificate decizii importante privind dezvoltarea cooperării ruso-chineze pe termen mediu până în 2030. Rusia este sincer interesată în consolidarea şi mai mult a asocierii noastre cuprinzătoare şi a angajamentului strategic cu China. Relaţiile noastre se află la cel mai înalt nivel din întreaga istorie de multe secole şi influenţează formarea agendei globale, în logica multipolarităţii.

Coordonarea activităţii noastre comune este asigurată de mecanismul reuniunilor periodice dintre şefii de guvern din Rusia şi China. Acesta este un format unic care include cinci comisii interguvernamentale şi peste 80 de subcomisii şi grupuri de lucru", a mai spus premierul rus. 

Comisia interguvernamentală ruso-chineză cuprinde 79 de proiecte de investiții, în sumă de 165 de miliarde de dolari.

Totodată, schimburile comerciale între cele două țări vor ajunge la circa 200 de miliarde de dolari în 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×