Politicienii și generalii israelieni susțin că eliminarea comandanților de rang înalt ai Hamas - în special a liderului Yahya Sinwar - este cea mai bună cale de a forța distrugerea unei organizații care este adânc înrădăcinată în Gaza, după aproape două decenii de control total asupra enclavei palestiniene.
Doi oficiali militari de la Ierusalim, care cunosc strategia israeliană pentru următoarea fază a războiului, au dezvăluit pentru publicația „The Guardian” că statul evreu va pune de acum înainte un accent deosebit pe utilizarea de noi informații, în încercarea de a-i lichida pe liderii Hamas.
De cealaltă parte, adversarii noii strategii sunt de părere că aceasta nu va contribui prea mult la reducerea numărului de victime civile, în conflictul sângeros izbucnit cu aproape două luni în urmă.
Speranțe năruite
Speranțele unui nou armistițiu, menținute în viață de mediatorii din Qatar și Egipt la reluarea luptelor, s-au estompat în weekend, deși președintele francez, Emmanuel Macron, anunța că merge la Doha pentru a încerca să găsească, alături de partenerii din regiune, formula unui alt acord.
Israel și Hamas, care s-au acuzat reciproc pentru eșecul înțelegerii inițiale, și-au înăsprit public poziția.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat ca delegația Mossadului să se întoarcă din Qatar, unde a negociat un posibil al doilea armistițiu, afirmând că gruparea islamistă „nu și-a respectat partea sa din acord, care includea eliberarea tuturor copiilor și femeilor, conform unei liste care a fost dată Hamas și aprobată de aceasta”.
În replică, un oficial de rang înalt al Hamas a declarat ulterior pentru rețeaua de televiziune „Al Jazeera” că nu vor mai avea loc eliberări de ostatici decât dacă va exista o încetare a focului și doar atunci când toți deținuții palestinieni din Israel vor fi eliberați.
„Lăsați războiul să-și urmeze cursul! Această este decizia noastră finală. Nu vom face niciun compromis în privința ei!”, a anunțat adjunctul șefului Hamas, Saleh al-Arouri.
După aceste afirmații tranșante, perspectiva unei ofensive militare de amploare în sud a răspândit teroarea în Gaza, unde patru din cinci persoane și-au părăsit deja casele, refugiindu-se în adăposturi aglomerate, școli, coridoare de spital și corturi.
După încheierea unui armistițiu, care a durat o săptămână, zona este supusă unor bombardamente tot mai intense. Până la 1,5 milioane de civili se confruntă cu o a doua strămutare din locurile despre care Israelul a spus, inițial, că ar fi sigure, spre o porțiune de teritoriu și mai mică din Gaza.
SUA pun presiune pe Netanyahu
Chiar și americanii, cei mai apropiați aliați ai Israelului, au avertizat, însă, că statul evreu trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii, în timpul noii campanii menite să-i neutralizeze pe șefii Hamas.
Într-un discurs rostit în cadrul summitului Cop28, vicepreședintele american, Kamala Harris, a declarat că Israelul are dreptul să se apere, dar nu cu orice preț.
„Israelul se apără, însă contează și cum. SUA susțin fără echivoc: dreptul umanitar internațional trebuie respectat! Prea mulți palestinieni nevinovați au fost uciși!”, a precizat numărul doi al administrației de la Washington.
În Marea Britanie, liderul opoziției, Keir Starmer, a avertizat Israelul, de asemenea, să nu ducă, în sudul Fâșiei Gaza, un război la fel de sângeros precum campania sa din nord.
„Nu ne putem întoarce la modul în care s-a desfășurat prima fază a acestui război. Prea mulți oameni, persoane nevinovate, și-au pierdut viața în Israel și pe întreg teritoriul Gazei. Trebuie să vedem această etapă ca pe una diferită.”, a spus el.
Ofensiva militară israeliană a ucis aproximativ 15.200 de persoane, dintre care cel puțin 6.000 de copii și 4.000 de femei, potrivit autorităților din Gaza, controlate de Hamas. În primele 36 de ore de la încetarea armistițiului, peste 200 de palestinieni au fost uciși, au declarat acestea.
Vânătoarea de teroriști
Sub presiunea administrației Biden, tot mai nemulțumită de numărul mare de victime în rândul civililor palestinieni, armata israeliană consideră că o campanie generală de asasinare a liderilor Hamas este cea mai bună soluție pentru atingerea obiectivelor statului evreu.
Această strategie, cred oficialitățile de la Ierusalim, poate duce la distrugerea organizației radicale, la forțarea eliberării ostaticilor israelieni în condiții ce pot fi acceptate, precum și la încheierea războiului într-un interval cât mai scurt de timp, agreat de Washington.
„Ne aflăm sub presiunea americană, care devine din ce în ce mai dură. Cererea SUA este să scăpăm de Hamas, dar să nu mai ucidem atât de mulți civili.”, a dezvăluit Yossi Alpher, analist și fost oficial Mossad, citat de „The Guardian”.
„Nu poți dezmembra infrastructura fără a ucide o mulțime de oameni. Este însă posibilă atacarea liderilor și, prin acest mod, dezmembrarea Hamas, fără a omorî numeroase persoane.”, a mai spus el.
Guvernul israelian l-a desemnat pe Yahya Sinwar drept principala sa țintă, după atacurile din 7 octombrie, atunci când Hamas a ucis aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, declanșând războiul din Gaza.
În prima etapă a luptelor din interiorul Gaza, trupele israeliene au ocupat însă, în principal, teritoriul și au distrus infrastructura enclavei.
Oficialii militari israelieni au recunoscut anterior, pentru publicația „The Observer” că, deși statul evreu a ucis „un număr semnificativ de comandanți de rang mediu” pe câmpul de luptă, nu a reușit să ajungă la niciun lider aflat la vârful ierarhiei grupării teroriste.
Sinwar și alți lideri de rang înalt conduc mișcarea dintr-o vastă rețea de tuneluri aflată sub Gaza, iar armata israeliană crede că s-ar putea adăposti acum chiar sub orașul Khan Younis, noul focar de atacuri de la încetarea armistițiului.
Peste 50 de rachete au lovit sâmbătă ținte din oraș și din jurul acestuia, în timp ce peste nouă persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise într-un atac asupra unei case din localitatea Deir al-Balah, tot în sud, potrivit unui purtător de cuvânt al spitalului unde au fost transportate cadavrele.
S-au înregistrat, de asemenea, lovituri în nord, unde printre victime s-a numărat și un profesor universitar proeminent, Sufyan Tayeh, președinte al Universității Islamice din Gaza și cercetător de frunte în domeniul fizicii și al matematicii aplicate. Acesta a fost ucis împreună cu familia sa, a relatat agenția Reuters.
Concomitent, un purtător de cuvânt militar a declarat că armata israeliană s-a concentrat asupra „centrelor de greutate” ale Hamas, de pe întreg teritoriul Fâșiei Gaza.
Erorile inteligenței artificiale
„Armata israeliană a învățat câteva lecții. Scopul ei va fi de a aduce războiul mult mai aproape de lideri pentru a obține astfel, ulterior, o înțelegere mai bună în privința eliberării ostaticilor.”, este de părere Kobi Michael, expert la Institutul pentru Studii de Securitate Internațională din Tel Aviv.
„Orice informație nouă va fi probabil introdusă într-un sistem bazat pe inteligență artificială, numit «Habsora» (Evanghelia), pentru a produce ținte într-un ritm rapid.”, mai spune el.
Mulți alți experți sunt însă sceptici în privința afirmațiilor conform cărora sistemele bazate pe inteligență artificială au redus daunele provocate populației civile, prin facilitarea unor ținte mai precise. Ei invocă distrugerea, pe scară largă, a unor cartiere întregi, precum și numărul mare de morți din Gaza.
În weekend, Marea Britanie a anunțat că își intensifică eforturile pentru localizarea ostaticilor din enclava palestiniană. Ministerul Apărării va efectua zboruri de supraveghere deasupra Mediteranei de Est. Avioanele nu vor fi înarmate și doar informațiile referitoare la salvarea ostaticilor vor fi transmise autorităților relevante.
Deocamdată, atât aliații, cât și criticii Israelului au avertizat că Israelul nu a elaborat planuri pentru viitorul Fâșiei Gaza după încheierea războiului, atunci când reconstrucția și guvernarea enclavei devastate de bombardamente va reprezenta o provocare uriașă.
ONU afirmă că 60% din locuințe au fost avariate sau distruse. Îngrijorările vor fi probabil sporite de planurile israeliene de a crea o zonă tampon pe partea palestiniană a frontierei cu Gaza pentru a preveni viitoarele atacuri.
Potrivit Reuters, aceste planuri au fost dezvăluite unor puteri regionale și au fost confirmate de un consilier cheie al lui Netanyahu. Perspectiva interzicerii accesului la o parte din enclava al cărui teritoriu este deja mic are însă un potențial imens de a alimenta furia în Gaza și nu numai.