x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yemen: Liderul aripii SI din Yemen, capturat de forţele speciale saudite

Yemen: Liderul aripii SI din Yemen, capturat de forţele speciale saudite

25 Iun 2019   •   18:46
Yemen: Liderul aripii SI din Yemen, capturat de forţele speciale saudite

Liderul aripii din Yemen a grupării Stat islamic (SI) a fost capturat în cursul unei operaţiuni întreprinse de un comando al forţelor speciale saudite şi yemenite în interiorul teritoriului yemenit, a anunţat marţi coaliţia militară condusă de Riad, într-un comunicat transmis de agenţia oficială saudită SPA, potrivit AFP şi Reuters.

Aşa-zisul 'emir al Statului Islamic' în Yemen, Abu Osama al-Muhajir, trezorierul şi alţi membri ai grupării jihadiste au fost arestaţi, a declarat colonelul saudit Turki al-Maliki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei care intervine din 2015 împotriva rebelilor houthi. 

SI s-a implantat în Yemen profitând de conflictul izbucnit în 2014 între guvern şi rebelii houthi, şi s-a impus drept concurent al Al-Qaida, care avea o prezenţă mai veche şi al cărui fost lider, Osama bin Laden, era născut în această ţară.

SI din Yemen a revendicat mai multe atentate spectaculoase, printre care un atac în capitala Sanaa în iulie 2015, soldat cu 28 de morţi, şi altul asupra unei cazărmi din Aden (sud), care a costat viaţa a 35 de soldaţi în decembrie 2016. 

Conform purtătorului de cuvânt al coaliţiei, operaţiunea forţelor speciale a avut loc pe 3 iunie şi a durat doar 10 minute. 

El nu a indicat locul exact al descinderii, dar a precizat că în casa respectivă se mai aflau, pe lângă membrii capturaţi, trei femei şi trei copii, care nu au fost răniţi în atac. 

În cursul operaţiunii au fost confiscate arme, muniţii, echipamente de localizare şi de telecomunicaţii, calculatoare.

Colonelul Maliki a subliniat că operaţiunea 'a dat o lovitură grea grupării teroriste' SI, el reafirmând intenţia Arabiei Saudite de 'a continua, împreună cu partenerii săi, lupta împotriva grupărilor teroriste'.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că nu poate oferi şi alte precizări, pentru a nu dăuna anchetei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: yemen si